To je to što me zanima!

Linić neće uzeti sveučilištima, već zdravstvu, i to 700 milijuna

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Ministar financija Slavko Linić je poručio da su se sveučilišta, kada je u pitanju financiranje, dužni ponašati kao svaki korisnik državnog proračuna
Vidi originalni članak

Ministar financija Slavko Linić je u četvrtak prije sjednice Vlade odgovarao na pitanja novinara te rekao da se 1,6 milijardi kuna samostalnih prihoda hrvatskih sveučilišta u ovom trenutku neće prebaciti u državnu riznicu i to zbog, kako je rekao, "galame" koju oko tog pitanja stvaraju sveučilišta. No, poručio je da će se to zbog zahtjeva državne revizije "prije ili poslije morati učiniti"

Takvo ponašanje sveučilišta Linić smatra "jako neodgovornim" te ističe da sveučilišta imaju autonomiju, no, naglasio je da su se kada je u pitanju financiranje, dužni ponašati kao svaki korisnik državnog proračuna.

- Neka pročitaju revizijske nalaze jer revizija inzistira da se svi vlastiti prihodi moraju provesti kroz proračun, tako da nadležni ministar može kontrolirati način trošenja - poručio je ministar. 

'Evidentno je da mnogi ne poznaju hrvatske propise'

Upozorio je da se iz provedenih revizija svakog sveučilišta, veleučilišta i fakulteta, vidi da revizija daje negativne ocjene jer se "razbacuju novci u plaće, nekontrolirane troškove, dnevnice, a ne ono za što su ta sredstva dužni koristiti".

- Evidentno je da mnogi ne poznaju hrvatske propise, a kad je to akademska zajednica, onda je to jako loše - rekao je Linić.

'700 milijuna kuna su uštede ministra zdravlja'

Ministar Linić se osvrnuo i na Ministarstvo zdravlja koje rebalansom gubi 700 milijuna kuna.

- Ako se ne varam, HZZO i zdravstvo dobivaju 3,2 milijarde kuna na ime starih obaveza, a 700 milijuna su uštede ministra. One su postignute kroz jedinstvenu nabavu oko 350 milijuna kuna i nižu cijenu lijekova s obzirom na to da se oni sad plaćaju na vrijeme - kazao je.

Na pitanje što će to značiti za građane i hoće li uštede imati utjecaj na cijenu zdravstvene usluge, ministar nije odgovorio. Kazao je tek da u zdravstvu još imamo velike dugove koji će se podmiriti tek ove godine.

Pusić: Nećemo dopustiti da se dira u njihov proračun

Nećemo dopustiti da se dira u prihod visokoškolskih institucija, izjavila je potpredsjednica Vlade i ministrica Vesna Pusić (HNS) osvrćući se na najave da bi se u rebalansu proračuna Državna riznica mogla namiriti i samostalnim prihodima visokoškolskih institucija. 

Napominju da se radi o novcu od kojeg sveučilišta i fakulteti preživljavaju.

- Nadam se da ćemo jednog dana biti u situaciji da fakultete i sveučilišta financiramo da zaista mogu biti centri izvrsnosti, ali u ovom trenutku minimum je da se fakultetima i sveučilištima ništa ne oduzima i da im se na račun sredstava koja zarađuju ne smanjuje proračun. Drugim riječima, da u rebalansu ostanu barem u onoj situaciji u kojoj su bili do sada - kazala je.


Idi na 24sata

Komentari 73

  • Obrtnik3012 28.02.2014.

    Eh, ti autići, što bi se sve dalo napraviti da ih nema..A u Švicarskoj zastupnici dolaze javnim prijevozom na posao u Parlament,tajnice im daju račune da svojim novcem plate troškove mobitela kao i ostalo što su potrošili. Neću komentirati kako je kod nas, ali, zato je Švicarska ono što je. Što se ne nađe netko pa počne njih kopirati, baš me zanima ima li takav u Hr...

  • dahhmal 28.02.2014.

    Kaj treba Hrvatima da shvate da vlada radi protiv naroda da nas sustavno unistavaju neprijatelj nije vise u rovu na drugoj strani vec puno blize i vece stete radi nego bomba ili tenk

  • mihael babić 28.02.2014.

    Jel to na takav način Liniću tumači da su svi pred zakonom jednaki. Ovome podsjeća kao kad si ugostiteljski objekt zatvorio jer je imao u kasi 0,10 kn viška, ali nisi imao petlje poslati inspekciju drugu Todoriću. Zamisli, sve su mu cijene izražene u nešto i 99 lipa, pa mu zasigurno kasa štima u lipu. Napokon ovo ponašanje me potsjeća na ponašanje primata, naime kod njih se zna tko kome čisti buhe. Hoćeš li se već umoriti od trebljenja tih buha alfa Todorićima i sličnima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare