To je to što me zanima!

Linić: Ovaj rebalans govori o neradu i neodgovornosti Vlade

Rebalansom se planira smanjiti proračunske prihode sa 117,1 milijardi kuna na 114,5 milijardi. Rashodi bi trebali biti smanjeni sa 130,6 na 130,1 milijardu kuna
Vidi originalni članak

Rebalansom proračuna za ovu godinu proračunska rupa predviđena je na 15,6 milijardi kuna odnosno za oko dvije milijarde više nego je planirano. Deficit će tako iznositi 4,8 posto BDP-a. 

Žestoke kritike stigle su od oporbe, ali i donedavnog ministra financija sada nezavisnog zastupnika Slavka Linića. Vladu je optužio za propuste u punjenju proračuna i rezanju rashoda, ali i ustvrdio da je rebalans posljedica nerada i neodgovornosti Vlade. Temeljni problem je napominje Linić deficit mirovinskog sustava:

- Bez povećanja broja zaposlenih problem nećemo riješiti, s ovakvom Vladinom politikom nikad ga nećemo riješiti. A to znači ugrožavamo državne financije. I zato ja ocjenjujem da ovaj dokument govori o neradu Vlade i velikoj neodgovornosti Vlade - ustvrdio je bivši ministar i SDP-ovac.

Patrik Macek/PIXSELL

Najveći problem je, kaže, ono što Vlada nije ostvarila - a to su investicije, posebno u proizvodnji hrane koja je jedna od okosnica gospodarskog rasta.

- Dok ne shvatimo da porezi nisu jedini prihodi u proračunu. Imamo ogromne resurse u rukama od energetike, transportnih pravaca, vodnih resursa i šuma koji mogu osiguravati enormne prihode proračunu i ublažiti porezni udar na građane. Ali mi imamo Vladu koja ne zna s njima upravljati. Vlada ne vidi što je njen posao. Tu nije kriva ni Europa ni kriza, tu nije problem ni bivše vlasti. Nažalost, neodgovorno upravljanje je jedan od razloga je da smo siromašni - ustvrdio je Linić. 

Nezavisni Branko Vukšić uvjeren je kako nas ova Vlada ne moći izvesti iz krize:

- Ova Vlada nas jedino može izvesti iz studenog u prosinac - poručio je.

Željko Reiner (HDZ) upozorio je da se državne financije krivo vode. Kako bi oslikao situaciju poslužio terminima iz medicinske struke.

- Jesmo li mi ovdje i raspravljamo li o tome da je pacijent, znači državne financije, umro pa mrtvozorstvom hoćemo samo potvrditi da je on umro ili se radi o obdukciji kad želimo ustanoviti zbog čega je pacijent, odnosno državne financije, umro? - pitao je Reiner.

S obzirom na to da je ministar financija Boris Lalovac kazao da su vidljivi pozitivni trendovi, HDZ-ovac ga je ustvrdio:

- Bojim se da ste se zarazili s nerazumnim i ničim utemeljenim optimizmom ministra Grčića koji nas, evo, tri godine uvjerava da tek što nije došao oporavak, tek što nije bolje, a govorimo zapravo o katastrofalnoj situaciji kojoj ovdje sad samo želimo dati ime - zaključio je Reiner.

Lalovac: Situacija nije tako alarmantna

Ministar Lalovac odbacio je teze HDZ-ovca da su državne financije umrle:

- Javne financije, bez obzira kako god ih netko smatrao da su umrle, nisu i to se neće dogoditi. Molim, bez obzira na politikantstvo, da kad govorimo o hrvatskim javnim financijama da situaciju treba shvatiti ozbiljno. Situacija zahtijeva određene promjene, ali svakako nije toliko alarmantna kao što se nalazi u nekim nama susjednim zemljama - poručio je Lalovac.

Šuker: Koliko stvarno zdravstvo duguje?

Ivan Šuker (HDZ) uvjeren je da će deficit proračuna iduće godine biti 23 milijarde kuna, a ne 12,5 kao što to predviđa Vlada, zbog nespremnosti Vlade da dovede javne financije u red. Posebno se osvrnuo na izdvajanje HZZO-a iz Državne riznice, a pitao je koliko danas iznosi minus u zdravstvu.

- Nitko u ovoj državi još nije dobio sliku koliko stvarno zdravstvo duguje, nego se svake godine pumpa i sanira, a nikako da ga saniramo. Nažalost, to je kao da je bolesnik u šok sobi s neizvjesnim stanjem - slikovit je Šuker.

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar zdravlja Siniša Varga iznio je procjene prema kojima će na kraju 2014. godine ukupna dospjela dugovanja na bolničkoj strani iznositi oko milijardu i 800 milijuna kuna te HZZO-a oko 300 milijuna kuna.

- Ukupno 2,1 milijardi kuna je nešto što se obvezujemo kao sustav zdravstva da ćemo sanirati do kraja 2017. godine iz vlastitih sredstava koje su predviđene u Proračunu za 2015. godinu i projekcije za 2016. i 2017. - rekao je Varga.

Napomenuo da je promijenjen način iskazivanja dugovanja i podignuta razina transparentnosti.

- Na prvi dan kad sam došao na mjesto ravnatelja HZZO-a zatekao sam završni račun od HZZO-a s plusom od 200 milijuna kuna. Kada smo istražili koja su dugovanja bila prema dobavljačima sustava zdravstva, to je najedanput naraslo preko noći na 7,6 milijardi kuna, konsolidirano 5,6 milijardi kuna. To je nešto što sustavno ova Vlada pokušava ispraviti, te krive Drine koje su bile zatečene. Dug koji se prognozira da će biti kraja godine apsolutno nitko ne skriva. Plan je da se sustav zdravstva konsolidira i dovedemo se u rokove plaćanja od 60 dana do kraja 2017. - rekao je ministar zdravlja.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • žofanija 20.11.2014.

    Mislim da Slaveku više nije mjesto u Saboru. Što ste drugo očekivali od njega.

  • digelante 20.11.2014.

    Linić stara komunjara,,,,

  • colonelo 20.11.2014.

    ... slušao sam jučer linića ... argumentirano, ciljano i precizno uništio je svoju bivšu nesposobnu i neodgovornu vladu ... nije se bojao ni samokritike a konačno samo doznali zašto je on išao "drumom a nesposobni šumo" ... ništa što su planirali nisu ostvarili jer niti znaju, niti hoće niti mogu ... isto kao i njihova perjanica sa Pantovčaka, hvala Bogu još jako malo ... strava ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare