To je to što me zanima!

Linićev obračun: Prava istina o famoznom porezu na imovinu

U Sloveniji tisuću najbogatijih građana ima čak 50.000 nekretnina. Kod nas, prema procjenama, tisuću najimućnijih Hrvata ima 100.000 nekretnina i oni će biti na udaru
Vidi originalni članak

Famozni porez na imovinu, koji bi trebao stupiti na snagu prvim danom iduće godine, izazvao je masovni strah kao ni jedan fiskalni propis dosad. U tisku su se pojavili izračuni prema kojemu će građani godišnje morati plaćati i nekoliko desetaka tisuća kuna za velike stanove, vikendice ili drugi, treći, četvrti stan u vlasništvu.

Prava je istina da u Ministarstvu financija još ne postoje izračuni. Porezne stope prema kojima će biti oporezovan prvi stan, drugi stan, treći stan... nisu poznate. Razrađuju se modeli. Zna se samo načelo: porez će biti veći što je imovine više, osobito ako nije u funkciji. Imovina u funkciji je ona koja je prijavljena za neku gospodarsku djelatnost. Drugi ili svaki sljedeći stan, recimo, smatra se funkcionalnom imovinom ako je iznajmljen pa je najam prijavljen. U tom će slučaju porezna stopa na njega biti mala ili se uopće neće plaćati. Većina građana koja ima jedan stan, plaćat će isto kao i dosad. Samo će od prvog siječnja, umjesto uplatnica za komunalnu naknadu, dobivati uplatnice na kojima piše da je riječ o porezu na neku vrstu imovine, stan, zemljište, halu ili slično - kaže nam Ljubo Jurčić.

- U ovom trenutku nitko ne zna koliko će ljudi plaćati porez na imovinu. Da bi ga pravedno provodili, treba im od pet do deset godina da popišu, raščiste vlasničke listove, opišu i procijene vrijednost imovine u Hrvatskoj - dodaje Ljubo Jurčić.

- Zbog toga će, prema svemu sudeći, porez na imovinu biti samo zamjena za dosadašnju komunalnu naknadu, odnosno da će doslovno to samo preimenovati i eventualno staviti porez na stanove, kuće i vikendice građene nakon 1990-ih. Nisu se pripremili za tako velik korak i sve ostalo bi bilo apsolutno nepravedno. Međutim, da bi se takav porez trebao uvesti, trebao bi, ali ne po današnjim uvjetima. Malo je stručnjaka u našoj zemlji koji se bave tim složenim pitanjem - objašnjava Ljubo Jurčić.

Kaže da bi ovakvo uvođenje poreza na imovinu, kad ništa nije uređeno kako treba, bio uistinu socijalni udar na građane.

>>> Više pročitajte u novom broju 24sataExpressa!

Idi na 24sata

Komentari 105

  • Hećim 10.09.2012.

    Ama kome, čovjek istovario Mikiju tisuće € za kampanju, a inspektore odveo na ručak....?

  • skviki 02.09.2012.

    što je sa oporezivanjem imovine kojekakvih tzv." vlasnika " firmi

  • podvodna_neman 02.09.2012.

    zakon ima potencijala, ali će zapeti negdje na pola puta kao i sve ostalo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare