To je to što me zanima!

Litre i litre Coca-cole na dan mogu izazvati paralizu

Znanstvenici tvrde da ispijanje Cole izaziva manjak kalija u krvi. Oni koji pretjeraju osjećaju mišićnu slabost, grčeve, lupanje srca i mučninu
Vidi originalni članak

Liječnici su upozorili kako bi ljudi koji na dan popiju nekoliko litara gaziranih pića mogli imati ozbiljnih problema s mišićima i srcem. Prekomjerno ispijanje Coca- cole i sličnih pića može izazvati manjak kalija u krvi, koji može dovesti do paralize, objavili su u francuskom stručnom časopisu International Journal of Clinical Practice. Oni koji pretjeraju osjetit će mišićnu slabost, grčeve, jače lupanje srca i mučninu. Istraživanje je obuhvatilo pacijente koji su pili između dvije i devet litara gaziranih pića na dan, a među njima su bile i dvije hospitalizirane trudnice.
Jedna od njih, koja je pila tri litre Cole na dan, žalila se na umor, gubitak apetita i povraćanje. Druga, koja je deset mjeseci prije hospitalizacije pila sedam litara Cole na dan, osjećala je mišićnu slabost. ČIm su prestale piti Colu i dobile kalij, oporavile su se. Istraživači tvrde da se kalij smanjuje zbog konzumacije triju najčešćih sastojaka gaziranih pića: glukoze, fruktoze i kofeina. Američki znanstvenik Clifford Packer komentirao je objavljeni članak i istaknuo da bi Colu trebalo dodati na popis supstanci koje mogu izazvati pomanjkanje kalija.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • john88 20.05.2009.

    zašto napadate colu? nisu jedini! vi pijete kavu svaki dan! kava nije zdrava! neki to piju čak 1 l na dan! previše! dovoljno je vam samo jedna kava na dan i amen! isto vrijedi i za colu ili čak red bull! živjeli!

  • Gatsby 20.05.2009.

    Loctus , to je bila ortofosforna kiselina koja se rabi kao konzervans u coli. Ima je i u jabukama , čisti zube inače. U većoj koncentraciji razara zube. 9 litara bilo koje tečnosti na dan, sjebat će vam elektrolite u krivi i uzrokovati navedene simptome. Kad k tome dodate i kofein , to je već pokušaj samoubojstva.

  • seine 20.05.2009.

    Mome cudjenju nema kraja..... kako moze netko popit toliko , u ovom slucaju jos i sok , ja jedva popijem 1,5 l vode dnevno ,nekad i manje

Komentiraj...
Vidi sve komentare