To je to što me zanima!

Assange traži sud da blokiraju švedski zahtjev za izručenje

Assangeovi odvjetnici tvrde da će Švedska osnivača WikiLeaksa poslati u SAD gdje mu prijeti čak i smrtna kazna. On tvrdi da su optužbe za silovanje lažne
Vidi originalni članak

Julian Assange (39), osnivač WikiLeaksa, izašao je u ponedjeljak pred londonski sud i zatražio da blokiraju zahtjev za njegovo izručenje Švedskoj, gdje ga dvije žene terete za silovanje i seksualno zlostavljanje što on niječe. Kako tvrde njegovi branitelji, izručenje Švedskoj lako bi moglo voditi izručenju Sjedinjenim Državama.

Sud će u dva dana pregledati švedski zahtjev za izručenjem koji su izdali u prosincu prošle godine. Ukoliko ga odluče izručiti, Assange će imati još jednu šansu žaleći se vrhovnom sudu.

Asangeovi branitelji su na 74 stranice upozorili da bi izručenje njihova klijenta Švedskoj moglo povući i izručenje SAD-u, gdje bi bio "u velikoj opasnosti da bude zatočen u Guantanamu ili negdje drugdje" te bi mu "prijetila i smrtna kazna". Smatraju da Švedska uopće nije trebala tražiti izručenje jer Assangea još nisu optužili, policija ga zapravo traži samo radi ispitivanja.

Državna tužiteljica Clare Montgomery odbacila je tvrdnje da se Assange izlaže opasnosti od izručenja SAD-u i naglasila da bi u tom slučaju Britanija morala dati svoj pristanak. Montgomery je odbacila i argumente obrane da švedske vlasti zlorabe ubrzani postupak europskog uhidbenog naloga.

Švedska niječe da će podleći američkom utjecaju i izručiti Assangea, prenosi Al Jazeera.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • user_82250 07.02.2011.

    Politicari su osmislili zakone o svemu osim u sluzbi istine. Nazalost, vidjet cemo sto ce oni u cetiri oka se dogovoriti za Assange, pa ce po tome na neki zakonski nacin provesti. 1964 citateljica

Komentiraj...
Vidi sve komentare