To je to što me zanima!

Lovac na bombardere: Našli su i ostatke stradalih vojnika

Hrvatski entuzijast Radovan Živanović je s prijateljima pronašao američki bombarder B-24 koji se 1944. godine srušio nedaleko od Učke. Pronašli su i ljudske ostatke
Vidi originalni članak

Američki teški bombarder B-24 letio je u skupini od 450 aviona 29. prosinca 1944. Cilj im je bio bombardirati Udine i mete u Austriji. No bombarder se okrenuo zbog kvara i krenuo prema bazi. Ali nije im bilo spasa. Devetorica članova posade počeli su iskakati iznad Ćićarije i Učke. No Kenneth Duncan ml. ostao je zarobljen u avionu, u prostoru za bombe. Pokušavao je popraviti cijevi od goriva i spasiti ih. Nije uspio i SAD ga još i danas smatra nestalim u akciji. Hrvatski entuzijast Radovan Živanović je s prijateljima vjerojatno našao njegove ostatke. 

- Mi smo avion uspjeli pronaći tek nakon sedam pokušaja. Po šumi smo nailazili na dijelove aviona. Točno mjesto pada smo otkrili tek kad nam je čovjek čiji je otac s mjesta pada nosio komade pokazao točnu lokaciju. Tu smo našli stotine sitnih komada. 

U jarku smo pronašli i veće dijelove, poput komada propelera, dio motora i mitraljez. Na mitraljezu se još vidio serijski broj - prisjeća se Živanović, koji taji točnu lokaciju pada. 

- Za svaki američki bombarder postoje dokumenti i na temelju serijskog broja s mitraljeza koji smo poslali u SAD, u odjel američke vojske koji se bavi isključivo traženjem nestalih vojnika, utvrdili smo da je riječ o bombarderu u kojem je ostao zarobljen Duncan. 

Američka vojska ima popis s 32 nestala vojnika koji su pali na hrvatskom kopnu.

>>> Više pročitajte u 24sataExpress

Idi na 24sata

Komentari 44

  • dontoro 26.08.2012.

    dobro izgleda s obzirom da tamo stoji 65 godina

  • DarioČulina 26.08.2012.

    stvarno ste jadni sa tim nacionalističkim komentarima pogotovo zato jer je čovjek i hrvatski državljanin.

  • DanijelSrpak 26.08.2012.

    ameri veseli, pohvale pronalazaču, a ostale ko je****

Komentiraj...
Vidi sve komentare