To je to što me zanima!

M. Ašner: Nikad nisam bio pripadnik ustaškog pokreta

Milivoj Ašner, čije je izručenje Hrvatska zatražila od austrijskih vlasti, izjavio je da je u Požegi u Drugom svjetskom ratu bio samo obični činovnik
Vidi originalni članak

Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je upravni činovnik u Požeškoj županiji i nije nikad bio pripadnik neke policijske postrojbe ili ustaškog pokreta - izjavio je odvjetnik Milivoja Ašnera Genther Fornare.
- Je li bio pripadnik ustaša, ne znamo ni mi - rekao je povjesničar Winfried Garscha iz Dokumentacijskog arhiva austrijskog otpora. Ašner je, kako tvrdi povjesničara Alen Budaj, između svibnja 1941. i veljače 1942. bio šef policije u Požegi. Centar Simona Wiesenthala, pozivajući se na Budaja i još više od desetak svjedoka, stavio je Ašnera na svoj popis najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca. Centar tvrdi da je Ašner kao šef policije u Požegi sudjelovao u progonu i deportacijama stotina Srba, Židova te Sintija i Roma. Austrija je dosad odbijala hrvatski zahtjev za izručenjem, oslanjajući se na sudska vještačenja u kojima je Ašner proglašen nesposobnim za ispitivanje i praćenje sudskog postupka.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • vn37 08.07.2008.

    Milivojček toliko voli Hrvatsku, a kad ga pravosuđe voljene domovine traži da stane pred sud, skriva se iza Austrije. Ako je dovoljno lucidan za davanje intervjua (i to ne samo jednog), sposoban je i pratiti suđenje.

  • freedom call 07.07.2008.

    a mislin ono..A koliko je partizana i komunjara na slobodi a pocinili su mnogo zlocina a narocito bleiburg!!!!! Alen Budaj je trgovac bez mozga koji nema niti adekvatno obrazovanje da bi mogao govoriti o povijesti....Ako je po vama osnovna skola dovoljna za biti ppovijesnicar onda sam ja strucanjak za atomsku fiziku :P

  • brener 07.07.2008.

    koga briga!nek puste starog da umre umiru!

Komentiraj...
Vidi sve komentare