To je to što me zanima!

Ma kakva zarada po učinku: Hrvati bi radije fiksnu plaću

Neki ispitanici naglasili su da fiksna primanja jamče mirniji rad i život, dok oni koji favoriziraju plaću po učinku, smatraju da ona promoviraju nerad i neodgovornost
Vidi originalni članak

Portal MojPosao proveo je anketu na više od 600 ispitanika o tome je li bolja fiksna plaća ili plaća po učinku. Pokazalo se da većina sudionika preferira fiksna mjesečna primanja.

Većina ispitanika, njih 56 posto, smatra da je bolje primati fiksnu plaću, trećina ih smatra da je bolje biti plaćen po učinku, a 11 posto ispitanih odabralo bi drugi oblik plaćanja. Neki ispitanici naglasili su sigurnost koju jamči fiksna plaća jer postoje razdoblja kada posla ima, kao i ona kada posla nema. Smatraju da ona jamči mirniji rad i život. 

Za razliku od njih ispitanici koji favoriziraju plaću po učinku, smatraju da fiksna primanja promoviraju nerad i neodgovornost, a plaćanjem po učinku potiče se zaposlenike da se više trude. 

Atraktivna i kombinacija fiksne plaće i stimulacije

Neki su dodali da bi se plaća trebala isplaćivati u dva dijela, manji dio trebao bi biti fiksan kao sigurnost kada izostane učinak, a veći varijabilni dio trebao bi ovisiti isključivo o trudu i učinku.

Među 11 posto ispitanika koji su se odlučili za neki drugi oblik plaćanja, njih 54 posto kao najbolji oblik je navelo kombinaciju fiksne plaće i stimulativnog dijela. Među prijedlozima su se našle i tjedna plaća te plaća koja bi trebala rasti u skladu s godinama radnog staža.


Idi na 24sata

Komentari 19

  • LejdiSunshyne 24.02.2012.

    Da politicari imaju placu po ucinku nikad je nebi ni vidjeli hahah

  • gabas0603 24.02.2012.

    Mi cemo biti placeni po ucinku ali ak neki direktorcic ukrade lovu,upropasti firmu i time nas onemoguci u boljem ucinku mi cemo dobiti crkavicu a takav ce dobiti nekakav bonus,bolju poziciju ili kak vec to ide u nasem sistemu!

  • Rency90 24.02.2012.

    ja bi samo placu kaka god da je al nek je na vrjeme i u poštenom iznosu

Komentiraj...
Vidi sve komentare