To je to što me zanima!

Macron na klimatskom skupu želi natjerati Kinu i SAD da plate pomoć siromašnim zemljama

Macron tvrdi kako su Francuska i Europa na pravom putu u pogledu smanjivanja emisija, no da veće zemlje moraju brže postići ugljičnu neutralnost, prenosi agencija France Presse
Vidi originalni članak

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je na marginama klimatskog skupa COP27 u Egiptu rekao da želi stvoriti pritisak na „bogate neeuropske“ zemlje, posebice SAD i Kinu, kako bi platile svoj dio pomoći siromašnim državama suočenima s klimatskim promjenama. 

„Moramo imati SAD i Kinu“ potpuno uključene u pitanje smanjivanje emisija stakleničkih plinova i financijske solidarnosti, rekao je Macron u Šarm El Šeik tijekom susreta s mladim Francuzima i Afrikancima posvećenima klimatskom aktivizmu. 

TRAŽE ŽURNU REAKCIJU UN upozorava: Svijet se kreće prema klimatskoj katastrofi

Macron tvrdi kako su Francuska i Europa na pravom putu u pogledu smanjivanja emisija, no da veće zemlje moraju brže postići ugljičnu neutralnost, prenosi agencija France Presse. 

Na dnevni red skupa u Egiptu stavljeno je pitanje 'gubitaka i šteta', mehanizma odšteta siromašnijim državama za nošenje s posljedicama klimatskih promjena, a govorit će se i o neispunjenom obećanju o 100 milijardi dolara pomoći zemljama u razvoju za zelenu tranziciju. 

STUDIJE O BIOSFERI Australski znanstvenici: Očekuje li nas 'apokalipsa insekata' zbog klimatskih promjena?

Macron je rekao kako „Europljani plaćaju“, no da su „oni jedini koji to čine“. 

Stoga se mora „stvoriti pritisak na bogate neeuropske zemlje i poručiti im da moraju platiti svoj dio“, zaključio je francuski predsjednik. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • DinoAKA ljubiša 07.11.2022.

    Logika 101 Gase nuklearke, prelaze na struju koja se proizvodi od najprljavijeg izvora energije, ugljena. xD Obnovljivi izvori ne mogu pokrpat ni 30% potreba.

  • vuk2022 07.11.2022.

    Katastrofa! Ubijali ste indijance, pobili pola Afrike i vi još dijelite prodike! Bit će vam još malo Muhamed predsjednik Francuske, pa ćete plakati!

  • jokbrajko 07.11.2022.

    zanimljivo, predstavnik jednog od 2 najveca i najgenocidnija kolonijalista poznate povijesti svijeta upire prsticem i proziva druge za "pomoc siromasnim zemljama"?!?! pa druze macron, pola svijeta ste popljackali, prihvatite vlastitu odgovornost i platite ostecenima odstetu ;-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare