To je to što me zanima!

Made in China: Nakon Applea, Kinezi su posudili Ikein izgled

Kineski zakoni zabranjuju kopiranje 'izgleda i osjećaja' drugih kompanija, ali je provođenje propisa često vrlo sporo. Nakon Applea, pojavila se i kopirana IKEA
Vidi originalni članak

Izgleda kao Ikea, sve je tu, poznate velike vrećice, prostorije namještene kao u poznatom lancu, čak i male olovke i restoran, a čak su i boje potpuno iste. No, ipak se radi o kineskom dućanu namještaja 11 Furniture u gradu Kunmingu.

- Jedna mušterija rekla mi je kako izgledamo kao Ikea - rekao je prodavač u trgovini.

No, upitno je hoće li kopiranje pomoći i u privlačenju mušterija.

- Dizajn jastuka nije tipičan kineski. To nije ono što bi prosječan Kinez kupio, jednostavno su previše 'fini' - rekla je žena razgledavajući jastuke, piše Reuters.

Razlika je ipak u tome što se namještaj mora naručiti, ne dolazi pakiran u kutije kao u švedskom lancu.

Reuters navodi kako je kopiranje dio rastućeg tržišta u Kini, gdje se potpuno kopiraju brandovi, pa su tako nedavno objavljene i fotografije lažnih Appleovih dućana. Neke su zatvorili jer su prodavali lažne mobitele, dok su ostali pod istragom, jer su barem mobiteli bili pravi. 

Kineski zakoni ne dozvoljavaju kopiranje 'izgleda i osjećaja' drugih kompanija, no strane tvrtke moraju vlastiti izgled registrirati u Kini, a provođenje propisa često je vrlo sporo. 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • miki-vz 02.08.2011.

    ja sam bio u kini nekoliko puta, obišao od sjevera do juga, vidio sam velike tvornice, manje tvornice, obične obrte, velike gradove poput pekinga, šangaja, provincijske gradove poput baodinga, luke poput daliana, ljetovališta poput sanye....nadam se samo da ćemo i mi imati prilike živjeti kao oni, a pogotovo da budemo organizirani kao oni, tek kad se vratiš iz takve jedne zemlje vidiš koliko smo zaostali....u kineskim tvornicama generaln direktor svoj ručak jede u zajedničkoj menzi sa svojim radnicima uredno čekajući u redu...a ovdje??? radnici imaju puna prava, fantastično su organizirani, imaju odlične plače i žive bogato...a ovdje??? mi smo za kinu jedna obična "prčija"

  • tina150 02.08.2011.

    Pitala bih ja vas da netko vas kopira? Osmislite nešto, uložite sve u taj proizvod, i onda vas iskopiraju, pretpostavljam da bi bili presretni zbog toga? Osim toga, kineski proizvodi su nekvalitetni, što god sam od njih kupila nije valjalo, od robe sam dobila dermatitis, pegla za kosu mi se zapalila u ruci, pa hebemu rađe dodam još malo, pa kupim nešto kvaliteno. A cijene su vani možda jeftine, ali tu kod nas ne..Evo primjerice majica ako želite da izgleda koliko toliko normalno najeftinija cijena je 70 kn, a za toliko možete kupiti neku majicu proizvedenu negdje drugdje i sl...A da ne spominjem smrad robe, ajme majko..a ovo s peglom je katastrofa, da sam držala bliže licu peglu, lice bi mi se skurilo((

  • Saicm 02.08.2011.

    Zahvaljujuci Kini, mi danas ne mozemo pokreniti biznis u nekoj tvornici, jer oni proizvode i prodaju jeftinije..dabgda njih neko kopirao!

Komentiraj...
Vidi sve komentare