To je to što me zanima!

Majda Burić je podsjetila kako Plenkovićev HDZ ipak nije samo korupcija, nego i crni šovinizam

Navikli smo da HDZ na vlasti grca u korupciji i kriminalu, a ispad HDZ-ove zastupnice i njezin napad na Katarinu Peović da ima "srboljubno srce" podsjeća kako i u ovom HDZ-u čuči nacionalistički, šovinistički demon.
Vidi originalni članak

Prije deset dana Milorad Pupovac pobrinuo se da Andrej Plenković pronađe novčić u božićnoj česnici, kako bi mogao izjaviti da je "premijer to zaslužio".

Bilo je to nedugo nakon što je HDZ u Gradskom vijeću Vukovara digao ruke u ukidanje službene uporabe ćirilice u tom gradu, neovisno o činjenici da je gradonačelnik Ivan Penava sa svojim vijećnicima to mogao izglasati i bez pomoći bivše stranke.

A bilo je to nedugo prije nego što je Plenkovićeva zastupnica Majda Burić pokušala uvrijediti Katarinu Peović izjavom da ima "srboljubno srce". 

Zla namjera

"Znam Majdu dobro, ona je tu učinila jednu grešku", izjavio je jučer Plenković nakon skandalozne izjave svoje zastupnice. "Mislim da je u žaru replika jednostavno bio potez više koji nije primjeren i koji smatram da nije bio sa zlom namjerom".

I možda bi, u normalnom svijetu, izjava da netko ima "srboljubno srce" mogla biti upućena u dobroj namjeri, ali u HDZ-ovu svijetu - kako se vidjelo u saborskoj raspravi - to još uvijek ima težinu najgore uvrede za kojom se poseže "u žaru replika". Kakva bi namjera trebala biti, nego najgora? 

Optužba da netko "ljubi Srbe" čuči duboko u HDZ-ovcima i samo čeka pravi trenutak kad će izbiti na površinu. I to je, bez ikakve sumnje, bilo izrečeno "sa zlom namjerom", bez obzira što Plenković sada govori.

Najgora uvreda

I eto, u razmaku od samo mjesec dana HDZ je pokazao svoje pravo lice: pridružio se Penavinoj desnici u oduzimanju prava Srbima na korištenje ćirilice u njihovu gradu, premda na to nije bio prisiljen, kao što je Majda Burić optužbama protiv Peović za "rusoljublje" i obiteljsko nasilje pridružila i njezinu ljubav prema Srbima.

Što u HDZ-ovu rječniku predstavlja ultimativnu uvredu.

Plenković nije reagirao na događaje u Gradskom vijeću Vukovara, gdje HDZ evidentno gradi platformu za povratak na vlast, a to podrazumijeva i eksploatiranje nacionalnih tenzija. Ali je reagirao na ispad svoje zastupnice.

Vjerojatno kako bi smanjio štetu pred svojim koalicijskim partnerima iz SDSS-a i zaslužio onu svoju božićnu česnicu.

To je zapravo kompliment

Nadobudna Majda Burić ispričala se pripadnicima srpske manjine, ali ne i Katarini Peović. Koja bi, u normalnim okolnostima, izjavu da ima "srboljubno srce" trebala prihvatiti kao kompliment i priznati da ona zaista voli Srbe, jer u suprotnom prihvaćaju se HDZ-ova pravila igre, gdje se riječ "Srbin" koristi kao uvreda, a ljubav prema Srbima nameće kao najgora optužba.

Koja se ne izgovara ni u kojoj drugoj namjeri, nego isključivo u najgoroj.

I tako, Majda Burić optužuje oporbenu političarku da ima "srboljubno srce", dok joj njezin predsjednik stranke lomi pogaču i njeguje prisne i prijateljske odnose s Miloradom Pupovcem.

Koaliranje i huškanje

Ali tako funkcionira HDZ. Na vrhu vlasti koalira sa Srbima, na terenu mobilizira birače podgrijavanjem mržnje prema Srbima. Ali vrijedi i obrnuto: Pupovac namješta Plenkoviću da "zasluženo" pronađe česnicu, a onda se žali na nacionalizam, na ukidanje ćirilice, podilaženje desnici i na šovinističke ispade HDZ-ovaca.

Plenković ima sličan problem i s Rusijom. Kao što sada u svakom istupu optužuje oporbu da nije izglasala odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, promovirajući se pritom kao najveći saveznik Ukrajine, HDZ je dobivao donacije iz tvrtki povezanih s Rusijom, postavio je u Vladu ministra koji je radio za Ruse, drži u Vladi ministra koji se ulizivao ruskom šefu diplomacije, predao je Agrokor ruskim bankama.

A sada Majda Burić optužuje Katarinu Peović da ima "rusoljubno srce".

Ljubi Srbe ili Vučića?

I ne zaboravimo, dok HDZ-ova Burić proziva zastupnice zbog "srboljublja", njezina stranka njeguje bliske odnose s Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom.

Bolje je ljubiti Srbe i Ruse, nego surađivati sa srpskim i ruskim političarima, autokratima, vlastodršcima, oligarsima.

Osim toga, samo se u HDZ-ovu vokabularu ljubav može koristiti u kontekstu govora mržnje. 

Novi stari HDZ

To je, dakle, taj novi Plenkovićev HDZ. U kojem čuči onaj stari, šovinistički, mrziteljski, iskonski HDZ. Taj HDZ obično probije u javnost u oporbenim i predizbornim vremenima, kad treba rušiti ljevičarsku Vladu ili huškati i mobilizirati najtvrdokornije birače, dok u pravilu na vlasti dominira onaj koruptivni.

No Majda Burić nas je, zajedno s vukovarskim HDZ-om, podsjetila kako HDZ pod Plenkovićem možda mijenja retoriku - i koalicijske partnere - ali ne i svoju stvarnu prirodu.

I nagovijestila da su izbori blizu. 

Idi na 24sata

Komentari 52

  • OBJEKTIVNIopettu 22.01.2023.

    SMOKE ON THE WATER meni je zadivljujuce tvoje sljepilo.

  • OBJEKTIVNIopettu 22.01.2023.

    Tako je izjavio i za korupciju jedno clana. To je bilo prije pa nije vazno. Vjerojatno i taj nije imao zlu namjeru. Sigurno je bila u pitanju egzistencija.

  • Zmejz 19.01.2023.

    A ova kaj mlati supruga nije crni šovinizam???? Ajde daj......uozbiljite se svi!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare