Obavijesti

News

Komentari 52

Majda Burić je podsjetila kako Plenkovićev HDZ ipak nije samo korupcija, nego i crni šovinizam

Majda Burić je podsjetila kako Plenkovićev HDZ ipak nije samo korupcija, nego i crni šovinizam
1

Navikli smo da HDZ na vlasti grca u korupciji i kriminalu, a ispad HDZ-ove zastupnice i njezin napad na Katarinu Peović da ima "srboljubno srce" podsjeća kako i u ovom HDZ-u čuči nacionalistički, šovinistički demon.

VIDEO

Prije deset dana Milorad Pupovac pobrinuo se da Andrej Plenković pronađe novčić u božićnoj česnici, kako bi mogao izjaviti da je "premijer to zaslužio".

Bilo je to nedugo nakon što je HDZ u Gradskom vijeću Vukovara digao ruke u ukidanje službene uporabe ćirilice u tom gradu, neovisno o činjenici da je gradonačelnik Ivan Penava sa svojim vijećnicima to mogao izglasati i bez pomoći bivše stranke.

A bilo je to nedugo prije nego što je Plenkovićeva zastupnica Majda Burić pokušala uvrijediti Katarinu Peović izjavom da ima "srboljubno srce". 

Zla namjera

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Znam Majdu dobro, ona je tu učinila jednu grešku", izjavio je jučer Plenković nakon skandalozne izjave svoje zastupnice. "Mislim da je u žaru replika jednostavno bio potez više koji nije primjeren i koji smatram da nije bio sa zlom namjerom".

I možda bi, u normalnom svijetu, izjava da netko ima "srboljubno srce" mogla biti upućena u dobroj namjeri, ali u HDZ-ovu svijetu - kako se vidjelo u saborskoj raspravi - to još uvijek ima težinu najgore uvrede za kojom se poseže "u žaru replika". Kakva bi namjera trebala biti, nego najgora? 

Optužba da netko "ljubi Srbe" čuči duboko u HDZ-ovcima i samo čeka pravi trenutak kad će izbiti na površinu. I to je, bez ikakve sumnje, bilo izrečeno "sa zlom namjerom", bez obzira što Plenković sada govori.

Najgora uvreda

I eto, u razmaku od samo mjesec dana HDZ je pokazao svoje pravo lice: pridružio se Penavinoj desnici u oduzimanju prava Srbima na korištenje ćirilice u njihovu gradu, premda na to nije bio prisiljen, kao što je Majda Burić optužbama protiv Peović za "rusoljublje" i obiteljsko nasilje pridružila i njezinu ljubav prema Srbima.

Što u HDZ-ovu rječniku predstavlja ultimativnu uvredu.

Plenković nije reagirao na događaje u Gradskom vijeću Vukovara, gdje HDZ evidentno gradi platformu za povratak na vlast, a to podrazumijeva i eksploatiranje nacionalnih tenzija. Ali je reagirao na ispad svoje zastupnice.

Vjerojatno kako bi smanjio štetu pred svojim koalicijskim partnerima iz SDSS-a i zaslužio onu svoju božićnu česnicu.

To je zapravo kompliment

Nadobudna Majda Burić ispričala se pripadnicima srpske manjine, ali ne i Katarini Peović. Koja bi, u normalnim okolnostima, izjavu da ima "srboljubno srce" trebala prihvatiti kao kompliment i priznati da ona zaista voli Srbe, jer u suprotnom prihvaćaju se HDZ-ova pravila igre, gdje se riječ "Srbin" koristi kao uvreda, a ljubav prema Srbima nameće kao najgora optužba.

Koja se ne izgovara ni u kojoj drugoj namjeri, nego isključivo u najgoroj.

I tako, Majda Burić optužuje oporbenu političarku da ima "srboljubno srce", dok joj njezin predsjednik stranke lomi pogaču i njeguje prisne i prijateljske odnose s Miloradom Pupovcem.

Koaliranje i huškanje

Ali tako funkcionira HDZ. Na vrhu vlasti koalira sa Srbima, na terenu mobilizira birače podgrijavanjem mržnje prema Srbima. Ali vrijedi i obrnuto: Pupovac namješta Plenkoviću da "zasluženo" pronađe česnicu, a onda se žali na nacionalizam, na ukidanje ćirilice, podilaženje desnici i na šovinističke ispade HDZ-ovaca.

Plenković ima sličan problem i s Rusijom. Kao što sada u svakom istupu optužuje oporbu da nije izglasala odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, promovirajući se pritom kao najveći saveznik Ukrajine, HDZ je dobivao donacije iz tvrtki povezanih s Rusijom, postavio je u Vladu ministra koji je radio za Ruse, drži u Vladi ministra koji se ulizivao ruskom šefu diplomacije, predao je Agrokor ruskim bankama.

A sada Majda Burić optužuje Katarinu Peović da ima "rusoljubno srce".

Ljubi Srbe ili Vučića?

I ne zaboravimo, dok HDZ-ova Burić proziva zastupnice zbog "srboljublja", njezina stranka njeguje bliske odnose s Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom.

Bolje je ljubiti Srbe i Ruse, nego surađivati sa srpskim i ruskim političarima, autokratima, vlastodršcima, oligarsima.

Osim toga, samo se u HDZ-ovu vokabularu ljubav može koristiti u kontekstu govora mržnje. 

Novi stari HDZ

To je, dakle, taj novi Plenkovićev HDZ. U kojem čuči onaj stari, šovinistički, mrziteljski, iskonski HDZ. Taj HDZ obično probije u javnost u oporbenim i predizbornim vremenima, kad treba rušiti ljevičarsku Vladu ili huškati i mobilizirati najtvrdokornije birače, dok u pravilu na vlasti dominira onaj koruptivni.

No Majda Burić nas je, zajedno s vukovarskim HDZ-om, podsjetila kako HDZ pod Plenkovićem možda mijenja retoriku - i koalicijske partnere - ali ne i svoju stvarnu prirodu.

I nagovijestila da su izbori blizu. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag