To je to što me zanima!

Majstori: Izmislili novi praznik, spomendan žrtvama fašizma

SVIM ŽRTVAMA: Vlada predlaže da 23. kolovoza bude spomendan stradalnicima komunizma i fašizma. Bit će to radni dan, a obilježavat će se dostojanstveno
Vidi originalni članak

Ovo je za mene velika vijest jer se napokon uvrštavamo u red civiliziranih zemalja koje poštuju žrtve koje su pale za stvaranje države, oduševljeno je rekao predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang. Dodaje da je posjetio 80-ak zemalja i da je Hrvatska jedina u kojoj stranci nemaju gdje položiti vijence za žrtve komunizma i fašizma. To će od sada moći napraviti već 23. kolovoza na Oltaru domovine na Medvedgradu. Vlada je u saborsku proceduru po hitnom postupku uputila nadopunu Zakona o praznicima te predlaže da 23. kolovoza postane Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava. Prema Vladinu prijedlogu, taj dan bit će radni, a obilježavat će se dostojanstveno i nepristrano.

- Polagat ćemo vijence na Oltar domovine - najavila je premijerka Jadranka Kosor. Iako je to u skladu s pravnim stečevinama Europske unije, Vlada je tim prijedlogom u izbornoj godini postigla tri cilja: zadovoljila obitelji žrtava komunizma i fašizma te u opticaj vratila Oltar domovine, koji je gotovo zaboravljen i propada nakon smrti Franje Tuđmana.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Ratko Maričić misli da je pronalaženje i procesuiranje krivaca tih žrtava važnije od spomendana.

- Smatramo da treba pronaći ljude koji su krivi za žrtve i kazniti ih jer ratni zločin ne zastarijeva. Žrtve svakako zaslužuju pijetet, no ne smije se paušalno prići ostacima kostiju tih jadnih ljudi - zaključio je Ratko Maričić.

Ideju pozdravlja profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Žarko Puhovski. Ne sviđa mu se što se donosi na brzinu.

- Zašto se nisu sjetili ranije, imali su vremena - kaže Puhovski.

Idi na 24sata

Komentari 62

  • DavorNovaković 28.10.2011.

    komunizam je bio prava stvar. jugoslavija je bila jaka država pa se i ona nešto pitala u svijetu. a ko nas sad pita za što, male, bjedne, siromašne, državice. pun mi je kurac vas što pljujete po komunizmu! valda vam je jasenovac bolji za pohvaliti se, sramota za hrvatski narod! komunizam vam je glave sačuvo idioti! izgleda da nepoznate povjest baš najbolje ili znate neku iskrivljenu verziju! sloga i ujedinjenje nam je potrebno. nije nam trebo glupi rat i odcjepljivanja.....

  • dukat 06.06.2011.

    Dan nezaposlenih, Dan zaposlenih, Dan zaposlenih koji ne primaju plaću, Dan nezaposlenih koji primaju naknadu, Dan bivših zaposlenih, Dan budućih nezaposlenih.Dan žrtava turskih osvajača. J..... vas ustaše, partizani, četnici, početnici i ostali.

  • Diba 06.06.2011.

    još malo neće ni biti radni dana, slavit će mo samo praznike, zašto raditi kad i oni što rade ne primaju plaće.

Komentiraj...
Vidi sve komentare