To je to što me zanima!

Mali distributeri goriva traže pomoć države: 'Treba pravedno rasporediti teret krize'

Mali distributeri funkcioniraju u netržišnim uvjetima potrebno im je osigurati pomoć i obeštećenje za poslovne gubitke koje trpe nepravedno uslijed tržišnih okolnosti i odluka vlade, kaže predsjednik Udruge
Vidi originalni članak

Mali distributeri goriva traže pomoć države i obeštećenje za poslovne gubitke koje trpe uslijed tržišnih okolnosti i odluka vlade, ili da ih se pusti poslovati po tržišnim načelima.

Predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac kaže da mali distributeri mjesecima traže i nude rješenja.

- Vlada RH treba omogućiti svim dionicima pravednu raspodjelu tereta ove krize. Dok mali distributeri funkcioniraju u netržišnim uvjetima potrebno im je osigurati pomoć i obeštećenje za poslovne gubitke koje trpe nepravedno uslijed tržišnih okolnosti i odluka vlade, a ne svojim postupanjem ili nesavjesnim poslovanjem. Dakle, ne tražimo ništa više nego to traže drugi, ili pomoć ili poslovanje prema slobodnim tržišnim načelima - kaže Miljavac.

VRIJEDE OD DANAS Ovo su nove cijene goriva...

Mali vlasnici benzinskih pumpi tvrde da već gotovo godinu dana gomilaju gubitke zbog vladinih odluka o ograničavanju cijena goriva.

Uz brojne apele i dopise premijeru Andreju Plenkoviću i ministru gospodarstva Davoru Filipoviću, obratili su se danas i ministru financija Marku Primorcu. Ističu kako su "ogorčeni nerazumijevanjem načina poslovanja malih benzinskih postaja i prozivanjem za ostvarivanje profita prije energetske krize".

Navode pritom da vlada "svojim odlukama već godinu dana malim distributerima uskraćuje pravo na zaradu" i to s temeljnim proizvodima koje stavljaju na tržište, jer nemaju mogućnost namirenja gubitaka iz drugih proizvoda kao što to imaju trgovci.

- Ponovna izmjena obračuna cijena goriva iz dvotjednog u jednotjedni onemogućava normalno poslovanje, odnosno zahtijeva da se svaki tjedan ispočetka revidira kompletno poslovanje, traže dostupni ili novi izvori robe, pregovara s dobavljačima, osigurava nove garancije plaćanja, mijenja poslovni proces koji uključuje dostavu, prodaju i sve potporne procese - stoji u priopćenju.

UŽIVO: STIGAO I PLENKOVIĆ 'Uputili smo zahtjev Europskoj komisiji za isplatom druge tranše od 700 milijuna eura'

Po njima, takve brze i nepredvidive promjene zahtijevaju ogromne ljudske i financijske resurse za provedbu i poslovanje u skladu sa zakonom, a sve to uz nedostatnu maržu za financiranje tekućih obaveza.

Dodaju kako su neki mali distributeri već otpustili dio djelatnika, nekima su odbijena kratkoročna zaduženja, a neki ne mogu dobiti prolongaciju bankovnih garancija ili nove garancije zbog uništenih poslovnih bilanci koje su ranije bile uredne.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 17.10.2022.

    imaju oni sve samo lakomnost je prevelika

  • Puno Bonace 20.09.2022.

    Svi solidarno sa umirovljenicima.

  • Dario123455677 20.09.2022.

    Oni kradu na sitno, nemogu oni parirati ovima što kradu milione...treba pravednija raspodjela....

Komentiraj...
Vidi sve komentare