Obavijesti

News

Komentari 45

'Uputili smo zahtjev Europskoj komisiji za isplatom druge tranše od 700 milijuna eura'

'Uputili smo zahtjev Europskoj komisiji za isplatom druge tranše od 700 milijuna eura'

Vlada će utvrditi nove cijene goriva te o isplati sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, medicinskog materijala...

VIDEO

Danas smo poslali zahtjev EK za uplatom druge tranše od 700 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, riječ je logičnom slijedu aktivnosti nakon što smo ispunili 25 zadanih reformi te smo među onim državama koje su najučinkovitije i najbrže, ispred nas su zahtjev uputile samo Španjolska i Italija, poručio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković, koji je nakon jučerašnjeg negativnog testa na korona virus izašao iz izolacije. Masku nije skidao.

Sjednica se održava danas, a ne uobičajeno u četvrtak zato što premijer sutra putuje u New York na Opću skupštinu UN-a i tamo će boraviti do petka. 

Osvrnuo se na nevrijeme koje je pogodilo Čazmu i poplave. 

- Nevjerojatno nevrijeme koje se dogodilo u Čazmi, spremni smo pomoći Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Čazmi, u koordinaciji smo sa županicom karlovačkom i gradonačelnicima Karlovca i Ozlja - rekao je. 

Izrazio je sućut i suosjećanje narodu i Vladi Velike Britanije zbog smrti kraljice Elizabete. 

U listopadu odluka o rastu minimalne plaće

Uoči pregovora sa socijalnim partnerima naglasio je kako je njegova Vlada znatno poboljšala materijalna prava svih u državnim i javnim službama.

- Mi smo završili prve razgovore sa socijalnim partnerima u travnju, povećali smo osnovicu, naknade prijevoza, sistematske, ugovorili dodatke, kroz kvalitetno dijalog sa sindikatima smo postigli rješenje koje je bilo kvalitetno. Znatno smo poboljšali materijalna prava u državnim i javnim službama. Uvećana su i jednokratna materijalna prava, regres, darovi, dnevnice, terenski dodatak, uvećana je osnovica za izračun otpremnine. Težit ćemo da postignemo optimalna rješenja, koja će poboljšati prava naših zaposlenika u državnim i javnim službama i da ćemo voditi računa o ukupnoj ekonomskoj situaciji u zemlji - rekao je najavivši početak pregovora za srijedu. 

- Moram tu podsjetiti da trenutno imamo 104.552 nezaposlenih, što je najmanji broj od početka našeg mandata, broj osiguranika je nešto veći od 1,6 milijuna i to je najveći broj u proteklih 20-ak godina, prosječna plaća porasla je za 2000 kuna, minimalna je povećana za 1250 kuna, u listopadu će rasti još, smatramo da i tu moramo napraviti iskorake, medijalna plaća je porasla za 1510 kuna... - naveo je. 

Podsjetio je kako se ovog tjedna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

- Mi smo obzirom na niz događaja, koji su zaista grozni, odlučili da idemo kroz dijalog s udrugama u konzultacije o novim zakonskim izmjenama, u pooštravanje kazni, usavršavanje sudaca... - rekao je. 

Nove cijene goriva

Iako su trenutne cijene goriva trebale vrijediti do idućeg utorka, Vlada je na današnjoj sjednici ponovno utvrdila nove jer je, istaknuo je ministar gospodarstva Davor Filipović, na Mediteranskom tržištu došlo do značajnijeg pada cijene dizela. 

- Cijena dizela bit će manja za 59 lipa i iznosit će 12,29 kuna po litri do će litra benzina poskupiti za 1 lipu i iznosit će 10,58 kuna. Plavi dizel ostaje na istoj razini od 8,49 kuna. Radimo ovo kako bi izašli u susret našim građanima i gospodarstvenicima kako bi im olakšali ovu situaciju - rekao je ministar. 

Da nema mjera Vlade, dodao je, vozači limenih ljubimaca na gorivo pun spremnik bi plaćali 97 kuna više dok bi za dizelaše taj trošak bio za 99 kuna veći. 

Vlada je, podsjetimo, prošli tjedan na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj je način izračuna najviše maloprodajne cijene jednak za sva maloprodajna mjesta u RH za benzinsko i dizelsko gorivo prema formuli s 14 dnevnim obračunskim razdobljem i ograničenom maržom od 0,65 kuna po litri. Marža za spremnike ograničena na 2,80 kn/kg, dok je u bocama cijena ograničena na 13,94 kn/kg. 

Novo upumpavanje novca bolnicama za dugove

Vlada ponovno upumpava novac bolnicama za saniranje dugova prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

- Sredstva su osigurana u Državnom proračunu na pozicijama Ministarstva zdravstva i to u ukupnom iznosu od 710 milijuna i 308.324 kuna - istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Naime, za zdravstvene ustanove čiji je osnivač RH se raspoređuje 446,2 milijuna, a za one čiji su osnivači županije 243,8 milijuna kuna.

- U obzir je uzet kriterij dospjelosti nepodmirenih obveza starijih od 120 dana na dan 31. srpnja 2022. - dodao je Beroš.

Najviše KBC-u Split

KBC-u Zagreb dodjeljuje se 93,7 milijuna, KBC-u Sestre milosrdnice 70,8 milijuna, KBC-u Rijeka 35,2 milijuna, KBC-u Split 101,3 milijuna, KBC-u Osijek 62 milijuna, KB Dubrava dobiva 36,4 milijuna, KB Merkur 26 milijuna, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ 30,4 milijuna, Klinici za dječje bolesti Zagreb 2,5 milijuna, a Nacionalna memorijalna bolnica „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar 8,1 milijun kuna. 

Što se tiče ustanova u vlasništvu županija, OB Gospić dobiva 2,3 milijuna, OŽB Pakrac i bolnica hrvatskih veterana 1,8 milijun, Opća i veteranska bolnica „Hrvatski ponos“ Knin 1,7 milijun, OB Bjelovar malo više od sedam milijuna, Županijska bolnica Čakovec devet milijuna, OB Dubrovnik 23 milijuna, OB Karlovac 14,9 milijuna, OB „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica 11,2 milijuna, OŽB Našice 2,5 milijuna, OB Nova Gradiška 3,2 milijuna, Opća bolnica i bolnica branitelja domovinskog rata Ogulin 1,7 milijun, OŽB Požega 3,3 milijuna, OB Pula 30,3 milijuna, OB „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak 11,4 milijuna, OB „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod 1,1 milijun, OB Šibensko-kninske županije 11,9 milijuna, OB Varaždin 33,7 milijun, OŽB Vinkovci 11,7 milijuna, OB Virovitica 7,8 milijuna, OB Zabok 10,5 milijuna, OB Zadar 14,9 milijuna, KB „Sveti Duh“ 17,1 milijun, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice 2,7 milijuna, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice 530.881, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice 90.980, Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na moru 2,5 milijuna, Klinika za psihijatriju Vrapče 386.269, Psihijatrijska bolnica Ugljan 453.999, Klinika za psihijatriju „Sveti Ivan“ 125.364, Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Barbot“ Popovača 615.861, Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa 448.080, Specijalna bolnica za plućne bolesti Zagreb 2,2 milijuna te Dječja bolnica Srebrnjak 1,9 milijuna kuna. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 45

VIDEO

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak

Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?
POLICIJA GA JE UHITILA

Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?

Nakon pružanja hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je preminuo na mjestu događaja
Izdali narančasto upozorenje za dio zemlje: Stiže nam novo jako nevrijeme uz pljuskove i tuču
PRIPAZITE!

Izdali narančasto upozorenje za dio zemlje: Stiže nam novo jako nevrijeme uz pljuskove i tuču

Narančasto upozorenje izdano je za nevrijeme od sredine utorka u većini središnje Hrvatske, zbog obilnijih pljuskova pogotovo u zapadnijim područjima, a tuče i olujnih udara vjetra u istočnijim