To je to što me zanima!

Malo je, ali je njegovo: "Imam mirovinu od samo 24 kune"

DOBIO I POVIŠICU: Prva mirovina koju je Andrija dobio nakon umirovljenja sa 64 godine bila je samo sedam kuna. Njegova žena dala je poštaru napojnicu od 2 kn
Vidi originalni članak

Andrija Matković (74) iz Starog Slatinika nedaleko od Slavonskog Broda svaki mjesec prima uredno svoje 24,43 kune mirovine. Na obrascu HPB-a stoji i upozorenje da je dužan svaku promjenu prijaviti da bi izbjegao odgovornost radi naknade eventualne štete.

Zbija šale o mirovini

- Glavninu radnog staža sam odradio u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu. Kad sam došao u Hrvatsku, morao sam raditi još neko vrijeme da bih stekao pravo i na hrvatsku mirovinu, pa sam tako odradio još devet mjeseci. Umirovili su me s nepune 64 godine i, kad sam dobio rješenje, nisam znao bih li se smijao ili plakao. Prva hrvatska mirovina iznosila je samo sedam kuna - rekao je Andrija.

U svom jadu radije zbija šale i ne ljuti se kad to čine i prijatelji. A oni se često pošale, a najčešća im je šala da će se obogatiti kad mu mirovina naraste 100 posto.

Dala napojnicu poštaru

- Što vam je, ljudi, kažem im, pa to će biti nepunih 50 kuna - kaže u šali Andrija.

Njegova supruga Ana (70) vodi brigu o financijama. Kaže da je, kad je stigla prva mirovina, dala poštaru dvije kune i njoj je ostalo pet kuna.

- Ne žalimo se, Andrija dobije iz Bosne i Hercegovine nešto više od 300 konvertibilnih maraka i zahvaljujemo se uvijek Bogu i molimo samo da nam podari zdravlje te da nam djeca budu dobro. Imamo tri kćeri i jednog sina i oni su svi u Nizozemskoj, da nam oni ne pomognu ne bi imali od čega platiti režije - rekla je Ana, koja je uspjela zaraditi čak 60 eura nizozemske mirovine.

- Dobijem 30 eura jer mi 30 odbijaju za zdravstvenu zaštitu, no unatoč tom simboličnom iznosu ovdje moram platiti dopunsko osiguranje - požalila se Ana.

Matkovići ovih se predblagdanskih dana pripremaju otići u posjet djeci u Nizozemsku, a kako se djeci ne ide praznih ruku peku pečenku i spremaju dimljene slavonske kobasice.

Idi na 24sata

Komentari 111

  • urar 24.12.2015.

    poznajem čovjeka u splitu (ima 47g) nema sekunde radnog staža, a prima oko 5000kn naslijeđene mirovine, taj čovjek je radno sposoban... moj tata koji ide u mirovinu sa 61 godinom života i 43 godine radna staža mirovina će mu biti oko 2700kn... e da zaboravio sam navesti da se ovaj što nema sekunde radnog staža počeo baviti politikom HDZ kadar...

  • nina112358 24.12.2015.

    24 sata, vi se to sa nama zafrkavate? Žutilo i medijski senzacionalizam kao i uvijek. Dovoljno je da netko sa znanjem i koncentracijom sedmogodišnjaka pročita napisan tekst i shvati da čovjek ima i više nego dovoljno novca, plus mu još djeca pomažu. Djed (pokojni) je cijeli život radio za mirovinu koja iznosi toliko koliko iznosi samo njegova "bosanska", od, kako se jadan žali, tek nešto više od 300 konvertibilnih maraka. Pošto je marka 4 kn-ne treba biti genije za zbrajanje dva i dva. I gospođa prima mirovinu. Moja baka ne prima, a djed je imao onu bijedu. Evo ja imam 22 godine i ohoho više od 9 mjeseci staža, što ne bi mene umirovili? Dosta mi je i tih 24 kn i preko 300 kn božićnice ;)

  • 23.12.2015.

    24 kune hrvatska mirovina. 300 km bosanska mirovina (1200 kn) i žena 600 eur nizozemska mirovina (4500 kn). Za njih dvoje 5800 kuna i još djeca pomažu. Pa dobro im je, zar ne?

Komentiraj...
Vidi sve komentare