News

Komentari 111

Malo je, ali je njegovo: "Imam mirovinu od samo 24 kune"

Malo je, ali je njegovo: "Imam mirovinu od samo 24 kune"

DOBIO I POVIŠICU: Prva mirovina koju je Andrija dobio nakon umirovljenja sa 64 godine bila je samo sedam kuna. Njegova žena dala je poštaru napojnicu od 2 kn

Andrija Matković (74) iz Starog Slatinika nedaleko od Slavonskog Broda svaki mjesec prima uredno svoje 24,43 kune mirovine. Na obrascu HPB-a stoji i upozorenje da je dužan svaku promjenu prijaviti da bi izbjegao odgovornost radi naknade eventualne štete.

Zbija šale o mirovini

- Glavninu radnog staža sam odradio u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu. Kad sam došao u Hrvatsku, morao sam raditi još neko vrijeme da bih stekao pravo i na hrvatsku mirovinu, pa sam tako odradio još devet mjeseci. Umirovili su me s nepune 64 godine i, kad sam dobio rješenje, nisam znao bih li se smijao ili plakao. Prva hrvatska mirovina iznosila je samo sedam kuna - rekao je Andrija.

U svom jadu radije zbija šale i ne ljuti se kad to čine i prijatelji. A oni se često pošale, a najčešća im je šala da će se obogatiti kad mu mirovina naraste 100 posto.

Dala napojnicu poštaru

- Što vam je, ljudi, kažem im, pa to će biti nepunih 50 kuna - kaže u šali Andrija.

Njegova supruga Ana (70) vodi brigu o financijama. Kaže da je, kad je stigla prva mirovina, dala poštaru dvije kune i njoj je ostalo pet kuna.

- Ne žalimo se, Andrija dobije iz Bosne i Hercegovine nešto više od 300 konvertibilnih maraka i zahvaljujemo se uvijek Bogu i molimo samo da nam podari zdravlje te da nam djeca budu dobro. Imamo tri kćeri i jednog sina i oni su svi u Nizozemskoj, da nam oni ne pomognu ne bi imali od čega platiti režije - rekla je Ana, koja je uspjela zaraditi čak 60 eura nizozemske mirovine.

- Dobijem 30 eura jer mi 30 odbijaju za zdravstvenu zaštitu, no unatoč tom simboličnom iznosu ovdje moram platiti dopunsko osiguranje - požalila se Ana.

Matkovići ovih se predblagdanskih dana pripremaju otići u posjet djeci u Nizozemsku, a kako se djeci ne ide praznih ruku peku pečenku i spremaju dimljene slavonske kobasice.

Najčitaniji članci