To je to što me zanima!

U Metkoviću se okupio državni vrh: Došli su na Maraton lađa

Nitko od njih nije bio raspoložen za novinare i njihove upite osim Petrova koji je susretljivo odgovarao na novinarska pitanja, ali i javno prozvao svoje političke protivnike
Vidi originalni članak

Cijeli državni vrh i ministri iz tehničke Vlade na čelu s Tihomirom Oreškovićem te domaćinom Božom Petrovom u subotu su bili u Metkoviću. 

Uz njih su viđeni i Andrej Plenković, Damir Krstičević, Boris Lalovac,  Arsen Bauk, Branko Grčić, Milan Bandić, Stipo Gabrić Jambo, Ćiro Blažević, Željka Markić i ostali. Svi oni iskoristili su Maraton lađa da bi se pojavili u svojoj stranačkoj kampanji.

Za razliku od Knina, i Sinja unatoč visokom pokroviteljstvu predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije došla u Metković na maraton lađa.

Većina njih nije bila raspoložena za novinare i njihove upite osim Petrova i tehničkoh premijera Oreškovića koji su prokomentirali jučerašnje sučeljavanje Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Petrov: Razmetali su se i prije obećanjima

Petrov je tom prilikom prozvao svoje političke protivnike rekavši da su se i dosad razmetali obećanjima, a da na vlasti ništa od toga nisu proveli.

"Razmetali su se obećanjima koja su davali unazad dvadeset godina, a kada bi došli na vlast ništa nisu proveli. Njihova su obećanja karikatura kada govorite o stotinama tisuća mjesta za zapošljavanje, kada se razmećete sa BDP-om, gospodarskim oporavkom... Govoriti da vam je stalo za ruralnim područjima je smiješno kada se zna da je Milanović sam ukinuo donacije za 56 gradova i općina, a s druge strane Plenković i njegov HDZ se nisu zauzeli da se pomogne tim gradovima i općinama. Jedan šuti o ekonomskih smjernicama, a drugi daje polu lažne podatke", poručio je Petrov ističući kako mu je u najmanju ruku smiješno da u ovom trenutku uopće spominju Most.

"I jedni i drugi su nas pokušali prevariti svatko na svoj način. Oni se najprije trebaju okrenuti svojim biračima i ispričati im se za dvadeset godina što su ih lagali, tražiti oprost i nakon toga raditi pošteno. Sumnjam da oni mogu raditi pošteno jer isti ljudi su ostali i u HDZ i u SDP. Oni u zadnjih 6 mjeseci nisu mogli raditi što su htjeli upravo zbog nas jer smo zaštitili interese Ine i hrvatske nacionalne interes", nastavio je Petrov.

Upitan što on obećava rekao je kako Most obećava racionalni i ekonomski program.

"Stopirali su nas i jedni drugi i vlast i oporba".

Jučerašnju debatu prokomentirao je u stilu kako su se "dečki pozvali malo na druženje".

"Sam istup je neodlučan i to govori kako nisu imali preveliku želju niti jedan drugog optuživati niti podupirati. Bit će im na kraju lakše pregovarati jedni s drugima nego s Mostom. Nama je muka gledati na koji način ćemo mi trebati ići na suradnju ili s jednom ili s drugom stranom. Jer na kraju morate preuzeti odgovornost, ali će biti jasni uvjeti i jasna jamstva koja će oni trebati dati. Mi nismo taj dio ograničili na jednu stranu, otvoreni jesmo za jednu i drugu stranu, ali pod uvjetima, a koja uključuju i isto tako i ljude i promjenu s druge strane. Ja zaista ne vjerujem da su oni sazreli kao stranke da će na kraju promijeniti ljude koji su doveli Hrvatsku do ove situacije. Zbog toga kažem jednostavnije je njima se dogovoriti bez Mosta samo što će im biti problem za slijedeće lokalne izbore".

Za ime Stipe Gabrića Jamba na listi Narodne koalicije Petrov je poručio:

"Sramotno je da bilo koja stranka stavlja čovjeka na listu koji ima iza sebe preko više od stotinu kaznenih prijava, trenutno dva sudska procesa koji se vode, koji je unakazio svoju lokalnu zajednicu i koji sasvim otvoreno kaže da je radio kriminal, a da su mu je sve to omogćio SDP, to je za mene sramotno".

Na pitanje kako to da je nositelj u 10,. izbornoj jedinici, a ne 1.  gdje su Zoran Milanović i Andrej Plenković, Petrov je odgovorio protupitanjem rekavši kako je zanimljivo da njih dvojicu nitko ne pita zašto se nisu spustili u svoje  u svoje baze, koje nisu toliko daleko od njegove. Petrov smatra da bi tek onda bilo zanimljivo vidjeti kakav bi bio ishod izbora.

Orešković: Bilo je pretjerivanja

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Tihomir Orešković izjavio je kako predsjednici HDZ-a Andrej Plenković i SDP-a Zoran MIlanović u sinoćnjoj debati na HTV-u nisu bili preoštri, ustvrdivši da su bili gotovo kao braća.

"Bili su pristojni gotovo kao dva brata, to je bilo prekrasno za vidjeti," rekao je Orešković novinarima u Metkoviću gdje je nazočio Maratonu lađa.

Po Oreškovićevom tumačenju Plenković i Milanović nisu bili preoštri, što je, ističe, drugačije od situacije koju je on, prvog dana po izboru za premijera, doživio u Hrvatskom saboru.

"Sadržaj je bio u prvom planu, što je super za Hrvatsku," zaključio je Orešković komentirajući televizijski duel između Milanovića i Plenkovića.

Napomenuo je kako je predizborna utrka  već počela, te je izrazio nadu da u kampanji neće "opet biti previše negativnih tema i da će biti pozitivne teme."

"Mislim da je građanima već dosta prošlosti i ideologija," istaknuo je Orešković.

Komentirajući gospodarske programe HDZ-a i SDP-a, Orešković je ocijenio da se tu sada "puno obećava".

Sada se u kampanji može svašta obećavati,  ali njemu se čini da su neki brojevi "malo prenapuhani", rekao je .

Na upit koji su to brojevi prenapuhani, Orešković je kazao kako "sada ne bi o tomu," a neka  stručnjaci to komentiraju.

"Ali, neki brojevi su malo napuhnuti i mislim da će građani to prepoznati", rekao je.

Zaključio je da treba biti realan i napraviti kvalitetan plan koji se može ispuniti.

 

Idi na 24sata

Komentari 68

  • kokaza10 13.08.2016.

    Sramotno paradiranje isprazne "elite".

  • 13.08.2016.

    Nisam znao da su lalovac, Grcic i Bauk jos u drzavnom vrhu, a gdje im je Milanovic??

  • zof 13.08.2016.

    "Lađa, lađa, u srce me gađa.." Naši političari se u sve razumiju. Da su sjeli u lađu i krenuli veslati, prevrnuli bi se za dva metra. Jer bi imali različita mišljenja i oko veslanja..

Komentiraj...
Vidi sve komentare