To je to što me zanima!

Marić: Kreću reforme zdravstva i javne uprave, stanje neodrživo

Vrlo je važno što mi dobivamo za usluge javne uprave. Isporučujemo li kvalitetu usluge koju bismo trebali… Tijekom kampanje iskristalizirala se i potreba općenito za učinkovitijom državom, rekao je Marić za Jutarnji list
Vidi originalni članak

Reforma uprave i zdravstva u kojem je financijsko stanje neodrživo bit će prioriteti nove Vlade Andreja Plenkovića, kazao je bivši i budući ministar financija Zdravko Marić u intervjuu za subotnji Jutarnji list.

Marić je za zadnji vikend srpnja najavio i prvi sistemski otpis poreznih dugova.

Zdravstvo je, istaknuo je Marić, kao sustav tijekom pandemije koronavirusa pokazalo brojne prednosti, pogotovo što se tiče ljudskog faktora, ali je jasno da će se Vlada morati uhvatiti u koštac s pitanjem financijskih problema koji se gomilaju, navodi dnevnik, podsjećajući da je trenutačni ukupni dug za lijekove narastao na više od 10 milijardi kuna.

GLAS PODUZETNIKA: 'Za spas turizma svima smanjite PDV, pokrenite ključne reforme'

Što se pak tiče reforme javne uprave kao ključnog prioriteta u novom mandatu, Marić je poručio da su prepoznali problematiku sustava plaća kao vrlo važnu, ali i cjelokupno funkcioniranje javne uprave.

- Vrlo je važno što mi dobivamo za usluge javne uprave. Isporučujemo li kvalitetu usluge koju bismo trebali… Tijekom kampanje iskristalizirala se i potreba općenito za učinkovitijom državom. To se odnosi na poduzeća u državnom vlasništvu i lokalnu upravu - istaknuo je ministar.

Objasnio je i da su zdravstvo i javna uprava reformski prioriteti, ali u transformaciji neće zanemariti niti jedan segment društvenog života.

ZDRAVSTVO IZDRŽAVA KORONU, ALI... Pacijenti su očajni: Želite na pregled? Vidimo se za 654 dana

Iako su ih neki konstruktivni kritičari upozoravali da su trebali izaći ranije na inozemno financijsko tržište i pokupiti što je veći mogući iznos, Marićeva je procjena da su se za 2 milijarde eura zadužili u pravom trenutku jer su uz ročnost od 11 godina dobili kamatu 1,6 posto, a mjesec dana ranije na taj bi iznos platili jedan postotni poen višu kamatu. Na mosno financiranje nakon ljeta Marić očigledno ne računa jer smatra da su javne financije zasad pod kontrolom, donosi Jutarnji list.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • ARMADA10 13.09.2020.

    Mariću zaposli me da ti nosim torbu.Platiću ti sladoled normalno iz centra tamo je jeftiniji.

  • zbriga 13.09.2020.

    reforma uprave je traje stalno i uvijek se krece na sve gore i losije...u ministarstvu obrane ima 50 dipl.eknomista ...a financije vodi modric elektrotehnicar i to vec dulje vrijeme..zasto..zato da oni iznad njega mogu manipulirati novcima..njemu i njima dobro ..a tako to cine hdzejci...

  • 21.07.2020.

    Baš me zanima koko će te reformirat zdravstvo.Ako mislite da ćete na nas koji i sad puno odvajamo sve prelit .Neće moći!Svi moraju plaćat dopunsko i djeca ali manji iznos.A svaki specijalistički pregled i sa dopunskim se mora bar 30% platit od vrednosti pregleda.Pa neće se samo tako visit po bolnicama ko dosad.

Komentiraj...
Vidi sve komentare