To je to što me zanima!

Marić objasnio otkud sredstva za obnovu, Božinović upozorio: Kažnjavat ćemo sve lažne vijesti

Dosad smo za očuvanje radnih mjesta i ljudskih života i zdravlja građana 30-ak milijardi kuna, rekao je ministar financija Marić, a ministar Božinović uputio je apel građanima: 'Nemojte koristiti pirotehniku'
Vidi originalni članak

Uvijek pred kraj godine računamo s onim što smatramo da će ostati neutrošeno i kako s tim novcem baratati. U ovim okolnostima Covida, sav smo fokus usmjerili na borbu protiv Covida, međutim obzirom na ove okolnosti uspjeli smo u okviru zakonske preraspodjele pronaći sredstva da ostvarimo odmah ovu pomoć, rekao je ministar financija Zdravko Marić i objasnio za 'RTL Danas' gdje su pronašli 120 milijuna kuna interventne pomoći za područja pogođena potresom.

SKUP SOLIDARNOSTI U BEOGRADU Vlada Srbije nakon potresa šalje milijun eura pomoći Hrvatskoj

Financijska pomoć stiže od susjednih nam zemalja, ali i iz svih dijelova svijeta, a pomoći će i Europska komisija.

POGLEDAJTE VIDEO: Petrinja nakon potresa

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Država će stati iza svakog građanina, obitelji poginulih. Ovo je sad interventna pomoć, a dugoročno će ovisiti o procjenama štete i o tome kakav plan za te gradove i općine napraviti. Pred nama je velika zadaća i ono što je bitno reći u ovom trenutku je da Hrvatska nije sama, moći ćemo računati na pomoć fonda za solidarnost EU - objasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za Novu TV. pa dodao:

- Naravno da su to ogromne cifre, a ovo je trenutak kad ne smijemo napraviti grešku za budućnost, naučiti neke lekcije kad je u pitanju gradnja. Vidio sam ogroman angažman svih službi, civilne zaštite, građana. Ono što je u ovom trenutku najurgentnija potreba, to je omogućiti mobilne smještajne jedinice.

VIDEO: POTRES SRAVNIO SELO 'Gradili smo sve od nule 1995., izgradit ćemo mi dom i opet'

Ministar Marić upozorio je građane da pripaze na lažne račune koji su se otvorili nakon što se dogodio razoran potres. A za još nije poznato koliko će sredstava biti potrebno za obnovu Petrinje. 

- Vlada je na tragu one aktivnosti iz proljeća otvorila posebni podračun državne riznice i krenule su prve donacije. Za ovaj potres još ne možemo niti procijeniti kolika je šteta. Najveća šteta je gubitak sedam života, a nadamo se da ne bude i više. Velika materijalna šteta će povećati iznos. Dosad smo za očuvanje radnih mjesta i ljudskih života i zdravlja građana 30-ak milijardi kuna  - rekao je ministar Marić.

Dolazi Silvestrovo i Nova godina, a mnogi su se gradovi odlučili ukinuti vatromete i ta sredstva donirati pogođenim područjima. 

- Lažne vijesti će se kažnjavati, odgovarajuće službe već rade na tome. A apeliramo na to da svi imaju dosta stresa i da sve koji koriste pirotehniku u ovoj situaciji - nemojte to raditi - završio je ministar Božinović.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • maj 31.12.2020.

    Jel laž da ste ljude smestili u vojarne i dvorane a trebalo ih je smjestiti u hotele.Ili nema još dovoljno miljunčeka.

  • Obren257 31.12.2020.

    Dosla im je voda do grla ,pa su aktivirali sve sendvicare.Ovi minusari bez obzira na pojacanu ishranu nebi sami mogli nista,da nemaju svekoliku potporu 24 sata.

  • Tade 31.12.2020.

    Ako je tako onda ste vi prvi na red da platite ogromne kazne za Lazi i neistine

Komentiraj...
Vidi sve komentare