To je to što me zanima!

Marić: Očekuje se smanjenje javnog duga na 86 posto BDP-a

Iako postoje očekivanja da se neke grane gospodarstva vrate na razinu iz 2019. već iduće godine, to neće biti slučaj s turizmom koji će se oporavljati duže vrijeme.
Vidi originalni članak

Hrvatska bi euro trebala uvesti 1. siječnja 2023. godine, a ministar financija Zdravko Marić je za HRT rekao kako je ispred Hrvatske jako puno posla, ali je datum ulaska u eurozonu realan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Istaknuo je kako je Vlada radila na smanjivanju javnog duga, ali je pandemija korona virusa ipak utjecala na njega. Hrvatski javni dug je sad gotovo na 90 posto BDP-a.

- Stopa rasta je za ovu godinu preko pet posto, a očekuje se i ponovno smanjivanje udjela javnog duga na razinu od 86 posto BDP-a - rekao je Marić.

Dodao je i kako postoje očekivanja da se iduće godine BDP u potpunosti vrati na razinu 2019., ali pojedine grane, uključujući turizam, ne prije 2023., odnosno 2024. godine.

DUG SVE VEĆI Ajme, Zdravko! Država dužna čak 340 milijardi kuna, a nikad više novca na štednji građana

- Očekivanja su i da bi ova godina mogla biti bolja nego prošla u turizmu, ali je to još uvijek ispod razine od 2019. - rekao je Marić.

Govoreći o poreznim prihodima rekao je kako su neki porezni prihodi iznad 2019. godine.

- Prati se i fiskalizacija iz dana u dan te se vide razlike među sektorima. Trgovina na malo je s indeksima i preko sto u odnosu na 2019., ali ugostiteljstvo i turizam su znatno ispod - istaknuo je Marić te dodao da se do kraja godine ne očekuje novi rebalans proračuna.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • EUROPE5 04.07.2021.

    Lolek i Bolek na naslovnici aahhahaaa

  • i.hun 03.07.2021.

    Koliki je javni dug bio kada su došli na vlast? Po kupovnoj moći druga smo najsiromašnija zemlja EU. O čemu ovi baljezgaju?

  • 02.07.2021.

    Uz sve njihove lijepe priče i manipulativne pričice, država je već godinama na dnu Europe. Jedino me čudi da Marić želi biti u takvoj ekipi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare