To je to što me zanima!

Marić: Želimo li održivi rast, investicije moraju biti ključne

Osobna potrošnja uvijek je jedan od jačih pokretača rasta u Hrvatskoj, no treba staviti naglasak na investicije i izvoz roba i usluga, kazao je ministar financija Zdravko Marić
Vidi originalni članak

Ministar financija Zdravko Marić uoći sjednice Vlade novinarima je komentirao projekcije HNB-a o gospodarskom rastu.

- Blago su korigirali projekcije na tragu podataka za treće tromjesečje, i dalje je na razinama decimalnih mjesta. Većina ekonomista je na istom tragu, razlikujemo se u kompoziciji rasta, ali vidjet ćemo kako će godina završiti. Projekcije su Vlade i drugih su kredibilne - rekao je Marić. 

Kazao je i da ako stopa rasta ne ubrzava, ne znači da stagnira. 

- Naša projekcija je nešto ispod 3 posto, nešto sporije nego 2017. Osobna potrošnja uvijek je jedan od jačih pokretača rasta u Hrvatskoj, no treba staviti naglasak na investicije i izvoz roba i usluga, no efekti porezne reforme su sigurno vidljivi - kazao je Marić.  

- Ako želimo održivu stopu rasta, a želimo, investicije moraju biti jedan od ključnih pokretača uz izvoz roba i usluga - rekao je ministar. 

Osvrnuo se i na komentar da cijene rastu, a plaće ne. 

- Inflacija se nakon dvije, tri godine vratila u pozitivnu zonu i ključan je odnos prema plaćama. Što se tiče Vlade, naša politika plaća je vrlo oprezna, plaća treba pratiti kretanja produktivnosti rada u Hrvatskoj. Sinergijskim djelovanjem poslodavaca i Vlade trebamo ići prema povećanju plaća - zaključio je Marić. 

Upitan o stanju u Hrvatskom nogometnom savezu, Marić je rekao kako on na to gleda iz perspektive strastvenog navijača i sportaša. 

- Podržat ću sve dobre i kontruktivne prijedloge za dobrobit sporta, ali ne bih ulazio u detalje oko HNS-a - kazao je. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • cvat 21.12.2017.

    zar ti Mariću znaš što je paušalni obrt sad dok si ti iPlenković šefovi i za vrijeme komunizma? prije otvoriš paušalni obrt platiš doprinose porez i radi nikakve papirologije reskiraš i platiš ,SAD nočna mora a ide ovako ja radim unikatni nakit (rućno na štandu) otvorim paušalni obrt platim doprinose ,porez(koji nevraćaju iako napravim manje)radim 3 mjeseca komorski doprinos cjele godine,napravim narukvicu(20kn)onda je upišem u knjigu popisa robe,onda fiskalni raćun (sve uloženo 3000kn),zatim skupim to malo novaca pa u banku 10km (jer nema u mom mjestu),stani u red da uplatiš (provizija 5kn) onda u red da to digneš (provizije 5kn) i tako svaki dan PAUŠALNI OBRT GDJE TI RESKIRAŠ sramota sramota ugledajte se na komuniste sigurno kod kuće svršavate to vas uzbuđuje I VI BI NAPRIJED SVI VAN!!!

  • macrofalus 21.12.2017.

    Maricu naraste meni kukumar prije nego ti ga zabijem u čmarnjak

  • detektor istine 21.12.2017.

    Znakovito kako naši "stručnjaci" ne znaju zašto je malo živnula osobna potrošnja . Stvar je jednostavna , ljudi koji su pobjegli iz ove kradezelandije šalju nešto novca ostatku porodice , taj novac troši se za najosnovnije ljudske potrebe . Neće se toga nikada "dosjetiti" kradezeovi ekonomisti , oni baš svaki , i najmanji pozitivni pomak,pripisuju sebi , pa ko nas je doveo do titule najjadnije zemlje u Europi ako ne prepametni i supersposobni kradezeovi stručnjaci .

Komentiraj...
Vidi sve komentare