To je to što me zanima!

Marko (8) piše na stroju za slijepe, lani je učio brajicu

Marko će svaki dan putovati u školu udaljenu 27 km koja je prilagođena slijepima. Na otoku Zlarinu i Prviću kraj Šibenika učiteljice rade s 14 učenika
Vidi originalni članak

U prvi razred osnovne škole u ponedjeljak je krenuo i slijepi Marko Cavrić (8). Kako bi što spremniji krenuo u redovitu osnovnu školu, prošle godine je umjesto "običnih" slova učio brajicu, pismo za slijepe. Naučio je na Brailleovu stroju pisati većinu slova.
- Znam napisati Marko i još neke riječi - pohvalio nam se prvašić Marko dok je s mamom Anitom nestrpljivo čekao da uđu u školu. U dvorištu je veselo pozdravio Petru s kojom je išao u vrtić. Marko s roditeljima, mlađim bratom i sestrom živi u Hotnji kraj Pokupskog. Svakog dana vozit će ga u školu do 27 km udaljene V. Gorice i jednom na tjedan u Zagreb u glazbenu školu.
- U OŠ ‘Eugena Kumičića’ u 6. razred ide slijepa djevojčica Kristina. Škola je prilagođena slijepima, a i profesori znaju raditi sa slijepom djecom pa smo se odlučili za nju - kaže mama Anita. I ona je naučila brajicu, pismo za slijepe, kako bi sinu pomogla pri svakodnevnom učenju. Markov rad prati tiflopedagoginja Ivona Biljuš. Jednom na tjedan obilazila ga je u vrtiću pa će i u školi pomagati učiteljici.
- U neizvjesnosti sam kako će biti raditi s Markom, no najvažnija je dobra volja. Učit ću brajicu, pripremati se, a nadam se i pomoći iskusnijih kolega u zbornici - rekla je Snježana Kovačić Golubović, Markova učiteljica. Prvi put u razredu ima slijepo dijete.
- Bila sam preplašena na početku, no samo treba slijediti intuiciju. Kroz rad sa slijepim djetetom upoznala sam novu dimenziju života i spoznala što sve mogu iako imaju hendikep - rekla je Sanja Fabijanić, bivša učiteljica djevojčice Kristine. U Hrvatskoj je 60-ak slijepe djece te većina ide u redovite osnovne i srednje škole.


I PO NEVERI IDE NA OTOK ZLARIN UČITI ČETIRI ĐAKA

Učiteljica Marijana Rajčić (38) svakog jutra brodom dolazi na otok Zlarin, gdje je na pristaništu dočekuju učenici. Prvog dana ove školske godine dočekao ju je jedan prvaš, drugašica i dvoje učenika trećeg razreda.
- Rad u ovako malom razredu ima svojih prednosti. Imam vremena posvetiti se svakom učeniku. Nakon ovoliko godina zavoljela sam otok, a u razredu je atmosfera obiteljska. Zato, kad počne školska godina, kažem da se idem na Zlarin odmoriti - kaže Marijana. Ujutro se na brodu konzultira s kolegicom Barbarom Belamarić, koja putuje na susjedni otok Prvić, gdje ima čak deset učenika.
- Sretan sam što je počela škola - kaže prvašić Mateo Celić (7), koji u školu ide sa sestrom.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • meemee 06.09.2010.

    Tako sladak dečkić. Znam da nitko ne voli da ga se žali, al peku me oči... Sretni smo mi sa zdravom djecom, a bez ikakve svoje zasluge. Marko, želim ti sve petice u školi i dobar život...

  • Miss Sunshine 06.09.2010.

    a milo moje, zelim ti sve najbolje u skolovanju

Komentiraj...
Vidi sve komentare