To je to što me zanima!

Matica hrvatska: Ratifikaciju odgodite do kraja ove godine

Glavni odbor Matice Hrvatske predlaže da se kampanja vrati iz političke arene u znanstvenu zajednicu i da se organiziraju stručni skupovi i rasprave o prednostima i manama Istanbulske konvencije
Vidi originalni članak

Glavni odbor Matice hrvatske predložio je u utorak da se ratifikacija Istanbulske konvencije odgodi do kraja godine, kako bi se "politička kampanja vratila iz političke arene u znanstvenu zajednicu", te da se idućih mjeseci organiziraju stručni skupovi i rasprave o njezinim prednostima i manama.

NADBISKUP HRANIĆ: 'Istanbulska konvencija nije jedini način za zaštitu žena...'

Glavni odbor Matice Hrvatske, uočavajući snažne tenzije i podjele do kojih je došlo u društvu u protekla tri tjedna zbog želje i namjere vladajuće koalicije da se ratificira tzv. Istanbulska konvencija, predlaže Hrvatskom saboru, saborskim zastupnicima i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti da se ratifikacija odgodi do kraja godine te da se politička kampanja vrati iz političke arene u znanstvenu zajednicu i da se idućih mjeseci organiziraju stručni skupovi i rasprave o prednostima i manama Istanbulske konvencije, stoji u izjavi upućenoj predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću.

OBRUŠILA SE NA PREMIJERA Markić: Plenković je lagao o Konvenciji! Imam dar za njega

Tek nakon toga, ističe Matica, moguće je donijeti zreli, znanstveno utemeljen stav, treba li Konvenciju u cjelosti usvojiti, u cjelosti je odbaciti ili pak djelomično usvojiti.

Podsjećamo javnost da je jedina stručna znanstvena analiza koju su učinili akademici HAZU-a izrazito negativna, tri puta se negativno o spornim mjestima u Konvenciji izjasnila Hrvatska biskupska konferencija, dva puta papa Franjo, dok je civilni sektor podijeljen u dva nepomirljiva tabora, a vladajuća koalicija i dobar dio oporbe su skloni donošenju Istanbulske konvencije unatoč masovnim prosvjedima građanstva, stoji u izjavi.

KARDINAL PULJIĆ: 'Veća prava ženama će donijeti uloga koju im je dodijelio Bog'

Ne prejudicirajući zaključke i rezultate znanstvene rasprave, Matica hrvatska spremna je uključiti se u raspravu na znanstvenim osnovama i ponuditi stručna promišljanja ove osjetljive teme, sa željom da zaključak, ma kakav bio, ima za svrhu boljitak hrvatskog naroda i smirivanje društvenih i političkih tenzija koje nas u ovom trenutku zaokupljaju i paraliziraju kreativni potencijal nacije, kaže se u izjavi koju potpisuje predsjednik Matice hrvatske Stjepan Damjanović.

Idi na 24sata

Komentari 84

  • banirana 04.04.2018.

    Papa Franjo o rodno j ideologiji : “Djeca imaju pravo odrastati u obitelji s ocem i majkom koji će im osigurati odgovarajući okvir za odrastanje i emocionalno sazrijevanje. Za većinu nas obitelj je glavno mjesto gdje započinjemo ‘udisati’ ideje i vrednote i razumjeti naše sposobnosti za vrline i milosrđe… Ne upadajmo u zamku ideoloških koncepata. Obitelj je antropološka činjenica, ne možemo je opisivati s konceptima ideološke prirode koji će biti relevantni samo jedno kraće vrijeme, a onda će nestati iz povijesti. Ne možemo govoriti danas o ‘konzervativnom’ ili ‘progresivnom’ konceptu obitelji. Obitelj je – obitelj! Ne može biti definirana ideološkim kategorijama.” - Govor na otvaranju konferencije o komplementarnosti muškarca i žene, studeni 2014.

  • banirana 04.04.2018.

    Papa Franjo o ridnoj ideologiji : -“U Europi, u Americi, u Latinskoj Americi, u Africi, u nekim azijskim zemljama, postoje prave ideološke kolonizacije. I jedna od tih – kažem to jasno s ‘imenom i prezimenom’ – je rodna ideologija! Danas se djecu – djecu! – u školi tome uči: da svatko može birati svoj spol. A zašto to uče? Zato što imaju knjige osoba i institucija koje daju novce. To su ideološke kolonizacije, koje podržavaju i vrlo utjecajne zemlje. I to je užasno. Bog je stvorio muškarca i ženu. Bog je stvorio svijet takvim-i-takvim, a mi činimo protivno.” Susret s poljskim biskupima, Krakov 27. srpnja 2016. - “Otac iz Francuske nedavno mi je ispričao kako je za stolom razgovarao sa svojim djetetom… Pitao je dječaka što želi biti kada odraste i ovaj mu je odgovorio: Djevojka. Otac je shvatio kako djecu u školi uče rodnu teoriju. To je protiv naravnog zakona. Jedno je kada osoba ima tu sklonost ili čak ima operaciju spola. Ali, nešto je drugo kada djecu u školi tome uče kako bi promijenili njihov mentalitet. I to je za mene ideološka kolonizacija.” Tiskovna konferencija na povratku iz Gruzije i Azerbajdžana, listopad 2016.

  • banirana 04.04.2018.

    Papa Franjo o rodnoj ideologiji : “Veliki neprijatelj braka je rodna ideologija. Danas vlada svjetski rat protiv braka. Ne vodi se pomoću oružja, već pomoću ideološke kolonizacije. Zbog toga je važno braniti brak od ove kolonizacije! Brak je nešto najljepše što je Bog stvorio.” Govor svećenicima, redovnicima, redovnicama, sjemeništarcima i pastoralnim djelatnicima u Gruziji, listopad 2016. - “Čuvajte se nove ideološke kolonizacije koja pokušava uništiti obitelj. Ona ne dolazi iz snova koje nam Bog daje, iz molitve i poslanja koje nam Bog povjerava. Dolazi izvana, i zato kažem da je kolonizacija… I kao što su naši narodi mogli reći ‘ne’ razdoblju kolonizacije, kao obitelji imamo biti vrlo mudri i vrlo snažni, s odvažnošću reći ‘ne’ tim inicijativama kolonizacije, koje bi mogle uništiti obitelj… Svijetu su potrebne snažne obitelji kako bi se nadvladale te opasnosti! Svaka prijetnja obitelji jest prijetnja samome društvu, jer budućnost čovječanstva prolazi kroz obitelj. Stoga štitite svoje obitelji!” Susret s obiteljima u glavnoj sportskoj areni u Manili na Filipinima, siječanj 2015.

Komentiraj...
Vidi sve komentare