To je to što me zanima!

Matko je u strahu: Bandu vode maloljetnici, spremni su na sve

Propucani Matko M. (20) iz Kaštel Lukšića se oporavlja, ali se boji da će ga ponovo napasti. Izrešetanog Matka napadači, uvjereni da je mrtav. Bacili su u jamu duboku tri metra
Vidi originalni članak

Nakon što je splitska policija u srijedu navečer privela Vitu M. kojeg sumnjiče za teško ranjavanje Matka M. (20), Ivan. K. se u četvrtak ujutro sam predao kad je doznao da mu policija nadzire kuću.

Kako doznajemo, policija više ne traga ni za kim, no više će znati nakon što ispita obojicu osumnjičenih.

Inače, ranjeni Matko u drugom je sudskom postupku naveo kako su ga prije dvije godine Ivan i Vito tukli, prekrili ribarskom mrežom i stavili u hladnjak te ga potom natjerali na pljačku trgovine Ribola u Kaštel Novom, iz koje je Matko ukrao 1300 kuna.

Novac je predao Ivanu jer ga je ovaj optužio da mu je ukrao motocikl. Zbog toga ga je natjerao i da opljačka jednu od poslovnica Konzuma, što je Matko odbio.

Policija ispituje njihov odnos nakon toga, ali i kojim putem su se u petak navečer i subotu kretala dva mladića koje povezuju s Matkovom otmicom i ranjavanjem. Navodno, jedan od uhićenih dobro poznaje Vrsine jer mu obitelj živi u tome mjestu. Matka je u subotu u bunaru ranjenog pronašao prolaznik koji je šetao psa. Mladića su u petak navečer, dok se pješice vraćao kući, presreli i oteli još nepoznati muškarci s kapuljačama na glavi.

On je policiji šturo ispričao da su bila dva otmičara, nakon čega su ga ugurali u automobilski prtljažnik. Odvezli su ga na predio Vrsina između Trogira i Marine. Ispraznili su mu cijeli okvir iz pištolja u noge, ruke i prsa. Izrešetanog Matka su bacili u skrovitu, tri metra duboku kamenu jamu. Ranjen i slomljenih kostiju ostao je ležati na dnu 12 sati.

Kako saznajemo, mladić se boji odmazde okrutnih znanaca.

Ovaj zločin samo je nastavak uličnih napada i sukoba koji se u posljednje dvije godine odvijaju po Splitu. Ovdje nije riječ o akcijama neke moćne zločinačke organizacije (kako smo doživljavali mafijaše devedesetih), nego o pojedinačnim obračunima malih bandi u kojima mogu stradati i posve nevini ljudi, a koje vode maloljetnici spremni na sve.

Nasilne scene na splitskim ulicama povezuju dva “core businessa” tisuća sitnih kriminalaca: droga i kamatarenje, odnosno reket. Tu su rijetki likovi stariji od 30 godina.

Sudionici svih obračuna, kazuju policijske statistike, mahom su mladići, nerijetko maloljetnici, ali najčešće oni u dobi od 18 do 25 godina. Svi su oni još kao djeca zaključili da sve svoje probleme mogu rješavati samo na jedan način: oružjem, noževima, paljenjem automobila, zatvaranjem, bacanjem u jame. I to sve bez straha od policije ili pravosuđa.

- Mi nismo društvo koje cijeni obrazovanje i rad nego društvo koje cijeni uhljebe. Kad se takva poruka šalje mladima, onda na ulicama imate bande - kazao je za tjednik Express splitski psihijatar i stalni sudski vještak dr. Ivan Urlić.     

Idi na 24sata

Komentari 231

  • adika 28.01.2017.

    Očigledno da će građani morati u noćne crne trojke i preuzeti stvar u svoje ruke i riješiti problemm koji ova patvorina i ljigavava lažna lopovska država nije u stannju riješiti.Žicu i na granu za jaja , pa da vidim poslije tu facu koje će napadi mirne ljude i djecu.

  • najiram 10 28.01.2017.

    oćigledno partizani u akciji...sad će poćeti noću upadati u kuće i selektivno pljačkati klasne neprijatelje...partizanska posla...

  • Magdalena777_1 27.01.2017.

    A sve krene još u školi, sad već osnovnoj a da ne govorim o srednjoj, kopiraju filmove i američka sr....a, maltretiraju slabije, a curice slažu američku priču onih važnih i poželjnih s kojima treba biti u društvu jer su face i nose markiranu robu mobiće i ostalo, a tko nije s njima je nepoželjan, samo smo loše kopirali i promovira se debilizam.......

Komentiraj...
Vidi sve komentare