Obavijesti

News

Komentari 231

Matko je u strahu: Bandu vode maloljetnici, spremni su na sve

Matko je u strahu: Bandu vode maloljetnici, spremni su na sve
2

Propucani Matko M. (20) iz Kaštel Lukšića se oporavlja, ali se boji da će ga ponovo napasti. Izrešetanog Matka napadači, uvjereni da je mrtav. Bacili su u jamu duboku tri metra

VIDEO

Nakon što je splitska policija u srijedu navečer privela Vitu M. kojeg sumnjiče za teško ranjavanje Matka M. (20), Ivan. K. se u četvrtak ujutro sam predao kad je doznao da mu policija nadzire kuću.

Kako doznajemo, policija više ne traga ni za kim, no više će znati nakon što ispita obojicu osumnjičenih.

Inače, ranjeni Matko u drugom je sudskom postupku naveo kako su ga prije dvije godine Ivan i Vito tukli, prekrili ribarskom mrežom i stavili u hladnjak te ga potom natjerali na pljačku trgovine Ribola u Kaštel Novom, iz koje je Matko ukrao 1300 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novac je predao Ivanu jer ga je ovaj optužio da mu je ukrao motocikl. Zbog toga ga je natjerao i da opljačka jednu od poslovnica Konzuma, što je Matko odbio.

Policija ispituje njihov odnos nakon toga, ali i kojim putem su se u petak navečer i subotu kretala dva mladića koje povezuju s Matkovom otmicom i ranjavanjem. Navodno, jedan od uhićenih dobro poznaje Vrsine jer mu obitelj živi u tome mjestu. Matka je u subotu u bunaru ranjenog pronašao prolaznik koji je šetao psa. Mladića su u petak navečer, dok se pješice vraćao kući, presreli i oteli još nepoznati muškarci s kapuljačama na glavi.

Vrsine pokusaj ubojstva

On je policiji šturo ispričao da su bila dva otmičara, nakon čega su ga ugurali u automobilski prtljažnik. Odvezli su ga na predio Vrsina između Trogira i Marine. Ispraznili su mu cijeli okvir iz pištolja u noge, ruke i prsa. Izrešetanog Matka su bacili u skrovitu, tri metra duboku kamenu jamu. Ranjen i slomljenih kostiju ostao je ležati na dnu 12 sati.

Kako saznajemo, mladić se boji odmazde okrutnih znanaca.

Ovaj zločin samo je nastavak uličnih napada i sukoba koji se u posljednje dvije godine odvijaju po Splitu. Ovdje nije riječ o akcijama neke moćne zločinačke organizacije (kako smo doživljavali mafijaše devedesetih), nego o pojedinačnim obračunima malih bandi u kojima mogu stradati i posve nevini ljudi, a koje vode maloljetnici spremni na sve.

Nasilne scene na splitskim ulicama povezuju dva “core businessa” tisuća sitnih kriminalaca: droga i kamatarenje, odnosno reket. Tu su rijetki likovi stariji od 30 godina.

Sudionici svih obračuna, kazuju policijske statistike, mahom su mladići, nerijetko maloljetnici, ali najčešće oni u dobi od 18 do 25 godina. Svi su oni još kao djeca zaključili da sve svoje probleme mogu rješavati samo na jedan način: oružjem, noževima, paljenjem automobila, zatvaranjem, bacanjem u jame. I to sve bez straha od policije ili pravosuđa.

- Mi nismo društvo koje cijeni obrazovanje i rad nego društvo koje cijeni uhljebe. Kad se takva poruka šalje mladima, onda na ulicama imate bande - kazao je za tjednik Express splitski psihijatar i stalni sudski vještak dr. Ivan Urlić.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 231
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!