To je to što me zanima!

Maturanti se u godišnjaku fotografirali kraj svastike

Makarski maturanti su se slikali pod budističkom svastikom u godišnjaku. Skandal je nastao kad se taj simbol povezao s nacističkom ideologijom
Vidi originalni članak

Fotografije 12 učenika iz 4. d razreda u godišnjaku Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića izazvale su skandal u Makarskoj. Učenici su se fotografirali uz svastiku nacrtanu na zidu. Navodno su neki od tih učenika predlagali da se pjesma “Jasenovac i Gradiška” proglasi himnom generacije, a nosili su majice s natpisom "4. d Über Alles"
- Mi profesori zgroženi smo činom grupice učenika naše škole. U potpunosti osuđujemo ovaj čin. Smatramo kako su svojom nezrelošću doveli u pitanju osobno dostojanstvo i dostojanstvo cijele škole. U svemu prihvaćamo dio osobne odgovornosti što smo uređenje godišnjaka prepustili isključivo učenicima. Nadamo se da će kao odgovorni mladi ljudi shvatiti negativnost svog postupka te će se ispričati - kaže ravnatelj Slavko Gudelj.
- Riječ je o sad već punoljetnim osobama i ako treba, neka pravna država radi svoj posao - kaže ravnatelj. Smatra kako je odgovoran onaj tko je lektorirao godišnjak. U splitskoj policiji nisu htjeli reći je li itko prijavio učenike. Razrednica Boženka Pavlić je razgovarala s roditeljima maturanata. Svi su šokirani. Učenici navodno plaču i spremni su se ispričati.
- Moj sin kaže kako je to bila glupa zafrkancija. Oni nemaju veze s fašizmom- rekao je Ivan Crnobori, otac jednog učenika. Profesor s Odsjeka indologije Filozofskog fakulteta kaže kako je riječ o budističkoj svastici. Nacistička, kaže, izgleda kao slovo X.

ŠKOLA IH NEĆE KAZNITI
Makarski maturanti za svoj su se godišnjak slikali uz kukasti križ. Fotografije su izazvale skandal, a učenici navodno plaču zbog svog čina.
- Učenike nismo prijavili policiji i mislimo da na njih ne treba ići “džonom”. Oni se sad pripremaju za fakultet, kaže ravnatelj Slavko Gudelj.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • elenora 27.06.2008.

    ne znam zašto zbog ovih fotki ovolika pozornost...svi smo mi bili u njihovim godinama i radili gluposti.vjerujem da je ovo sve bila neka vrsta zezancije,ništa strašno dabi se ovoliko pisalo o tome...

  • voreti3 27.06.2008.

    budistička, hinduistička i dr. moš mislit, zašto svi u rh se brane. to je hitlerov amblem i priznajte to

  • martinmg42 26.06.2008.

    Javnost nije normalna barem oni koji ne razume samo komunjare mogu mislit da je to NAZI znak,mi pametni znamo da to NIJE nazi znak

Komentiraj...
Vidi sve komentare