To je to što me zanima!

Medicane i na Jadranu? Večeras stiže novo pogoršanje vremena, uz olujno jugo nosi obilne kiše

Iz Tirenskog mora tijekom dana brzo se približava ciklonalni vrtlog koji će kasno navečer biti u moru srednjeg, a u noći i na sjevernom Jadranu. Meteoadriatic kaže da odgovara pojavi koja se naziva medicane
Vidi originalni članak

Nakon grmljavine, pljuskova i brojnih pijavica na Jadranu, već sljedeće noći dolazi nam novo pogoršanje vremena.

Kako piše Istramet, iz Tirenskog mora tijekom dana brzo se približava ciklonalni vrtlog koji će kasno navečer biti u moru srednjeg, a u noći i na sjevernom Jadranu. Kako se nvodi, centar ciklone zadržat će se na moru zapadne Istre.,.

Kako piše Meteoadriatic, ovaj atmosferski sustav rotirat će u jednorodnoj zračnoj masi uz postojanje tople jezgre vidljive na nizu modela. Pojašnjavaju da će biti fizikalno mnogo srodniji tropskom ciklonu nego izvantropskoj cikloni, odnosno odgovarat će pojvama koje se nazivaju medicane kad se pojavi u Sredozemlju. 

SUSTAV 'CASILLA' Dolazi Medicane: Mediteranski uragan donosi vjetrove i do 200 km/h, na udaru je Grčka

- Po intenzitetu, ovaj sustav bi spadao među slabije zabilježene medicane, no s obzirom na vrlo ograničenu morsku površinu Jadrana za razvoj ovakvih vrtloga, mnogo jače tvorevine ovakvog tipa (vjerojatno) u nas nisu niti moguće, barem uz aktualne temperature morske površine (oko 23°C) - navodi se.

Oborine će danas biti obilne, a lokalno su moguće i bujične poplave, a zbog svega je za cijeli jadran izdan narančasti Meteoalarm.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • NEUNIŠTIVI erickblack IMUN NA ARMINE 27.09.2020.

    Di je "pusta zemlja" da ovo paničarenje posoli malo 😂😂😂

  • ARMADA10 27.09.2020.

    Kajjjjj ???

  • mihic82 27.09.2020.

    Čemu takvi naslovi koji izazivaju paniku? Ovo je ciklona koja donosi solidne oborine, ali ne znam jel vama dosadno, jer ovo je krivo informiranje o vremenu bez obzira na upitnik u naslovu. Jednom kada stvarno bude oluja, ljudi vase najave neće shvaćati ozbiljno jer svaki tjedan imate iste najave koje se ne zasnivaju na sluzbenim kartama i objavana

Komentiraj...
Vidi sve komentare