To je to što me zanima!

Mediji: 'Finska i Švedska u svibnju će započeti proces pridruživanja NATO savezu'

Nedavna ruska invazija Ukrajine u obje zemlje izazvala je oštar zaokret u stavovima zemalja prema NATO-u
Vidi originalni članak

Finska i Švedska će zajedno u svibnju izraziti želju da se pridruže NATO savezu, izvijestile su finske novine Iltalehti i švedske novine Expressen u ponedjeljak, navodeći izvore bliske problematici.

Unatoč čvršćoj suradnji s vojnim savezom otkad je Rusija anektirala Krim, nordijske zemlje odlučile su tada ostati neutralne, no nedavna ruska invazija Ukrajine u obje zemlje izazvala je oštar zaokret u stavovima zemalja prema NATO-u.

Finska i Švedska planiraju organizirati susret vodstva zemalja 16. svibnja i nakon toga javno najaviti svoje planove da se pridruže savezu, piše Iltalehti.

NISU OSTALI DUŽNI Uzvratili im: Rusija protjerala 40 njemačkih diplomata

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto odbio je komentirati, ali je ponovio svoj dugogodišnji stav da bi više volio da Finska i Švedska donesu slične odluke.

Finska premijerka Sanna Marin rekla je prije dva tjedna, dok je bila u posjetu švedskoj kolegici Magdaleni Andersson, da očekuje da će Finska donijeti odluku u roku od nekoliko tjedana.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije se moglo odmah dobiti za komentar.

ŽELI POMOĆI BUDUĆIM MAJKAMA Ukrajinka u Puli pokrenula tečaj za trudnice u bazenu: 'Bombe, smrt, strava... ostavili smo sve'

Stockholm provodi reviziju sigurnosne politike, koja uključuje pogled na moguće članstvo u NATO-u, a rezultati se očekuju do sredine svibnja.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje

Švedski vladajući socijaldemokrati također razmatraju svoj dugogodišnji prigovor članstvu u NATO-u. To se očekuje najkasnije do 24. svibnja.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • arwin 26.04.2022.

    Rusija po svojoj vojnoj moći nije ni sjena bivšeg SSSR-a. Zbog toga su se Finci i Šveđani ohrabrili na prkošenje. Za Staljinovog vakta im se priznata neutralnost činila kao bog bogova spasonosno rješenje. Vidjećemo za par godina ako profunkcionira Kinesko - rusko - indijska osovina kakvu će pjesmu pjevati.

  • Vlad 26.04.2022.

    Putin je napadom na Ukrajinu napravio veliku grešku. Ulaskom Švedske i Finske u NATO u slučaju sukoba gubi izlazak na toplo more na zapadu. Na istoku e na "nišanu" Amerikanaca. Jedino prema Kini ,za sada; ima sigurne granice,

  • mrmagdens 26.04.2022.

    A šta nije svedska najpoželjenija zemlja na svijetu sta se tice zivota!?

Komentiraj...
Vidi sve komentare