To je to što me zanima!

Megazdanje: Prvi smo ušli u kninski hram od 40 mil. kuna

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Prvi smo bili u novoj kninskoj crkvi za koju dio stručnjaka kaže kako je neukusno uređena i da ih unutrašnjost podsjeća na kockarnicu ili neko mjesto za zabavu
Vidi originalni članak

Šibenski biskup Ante Ivas u utorak će posvetiti crkvu i oltar Gospe velikog hrvatskog Krsnog zavjeta u Kninu . Naš reporter Dubravko Miličić ondje je bio prije dva tjedna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ne znam kako je u raju, ali to bi moglo biti to - prokomentirao je Dubravko interijer kninske crkve kojeg smo prvi obišli.

Tijekom posjeta radnici su izvodili posljednje radove.

- Osim što je cijela crkva nadljudskih dimenzija, unutrašnjost se sva sjaji. Bijela je, pod je od bijele keramike, golemi lusteri s brojnim stakalcima reflektiraju odsjaj tako da ne možeš ni gledati od silnog blještavila - opisao je Miličić doživljaj iz Knina.

Detaljnije o ovoj, ali i drugim Dubravkovim zgodama doznajte na Dudipediji na www.24sata.hr.

Crkva podijelila javnost

Skupa, megalomanski velika i neukusno uređena - to su komentari dijela stručne javnosti o novozavršenom kninskom hramu. Vanjski izgled osmislio je arhitekt Jerko Rošin, koji se vodio načelom skromnosti pa je zato odabrao kamen kao jedini ukras cjelokupnog zdanja. Unutrašnje uređenje Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja kao investitor prepustila je arhitektu Anti Vrbanu.

- Mislim da je važna svjetlost. Sam Krist je rekao: ‘Ja sam svjetlo svijeta’ i to je bila moja inspiracija - rekao je Vrban medijima komentirajući svoj rad.

''Prostor podsjeća na kockarnicu''

No dio stručne javnosti oštro je kritizirao Vrbanovu viziju.

- Ovdje je podčinjeno sve tim jeftinim arhitektonskim efektima o iluminaciji. Mene podsjeća na kockarnicu, odnosno na prostor zabave - komentirao je Zvonko Maković , predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Cjelokupnu unutrašnjost izradili su hrvatski proizvođači - od keramičkog poda i klupa od ariša lakiranog u visoki sjaj pa do staklenih lustera. Brojni skulpturalni stupovi inspirirani su slapom Krčića, tj. Velikim bukom, a poseban ugođaj donose i tri nedavno postavljena vitraja akademske slikarice, časne sestre Zdravke Spomenke Milić. Glavni događaj u novoj kninskoj crkvi je u srijedu kad će ondje služiti misu za domovinu, a očekuju više od 1000 ljudi.

Idi na 24sata

Komentari 553

  • Eva Maras 03.08.2015.

    Koliko će slugu zaposliti svećenici na održavanju objekta i njih samih.Blago pastirima u ovim odajama , a i stado je nezaposleno pa može brinuti o ugodnosti pastira.Dali je i svevišnji izrazio svoje zadovoljstvo viđenim i na koji način?

  • 02.08.2015.

    spomenika, krizeva i crkvi ne fali.. moj prijedlog... nedjeljom sveta misa ostale dane kockarnica.. novaca ko u prici..

  • AnteMatoš_1 02.08.2015.

    A gdje je tu sirotinja i radnička klasa koja radi za sitniš

Komentiraj...
Vidi sve komentare