To je to što me zanima!

Mesić: Na Bleiburgu nije bilo zločina, tamo je bila pobuna

Revidiranje zločina starih 65 i više godina Mesić smatra dijelom političke kampanje uoči skorih izbora. Ne slaže se s pojmom "komunistički zločin" u 2. svjetskom ratu
Vidi originalni članak

Gostujući u Dnevniku 3 HRT-a bivši predsjednik Stjepan Mesić izjavio je kako su aktualne priče o komunističkim zločinima obična politička kampanja te da se o njima ne govori u povijesnom kontekstu. Na temu zločina došlo se zbog iskapanja masovne grobnice u zagrebačkoj Kustošiji. On se ne slaže s pojmom "komunistički zločin".

- Ne znam po kome bi to bili komunistički zločini. To su zločini koji su se dogodili u Drgom svjetskom ratu i koji su se dogodili i na strani antifašista - zaključio je Mesić.

Upitan je li na Bleiburgu bilo zločina Mesić je izjavio kako zločina tamo nije bilo. 

- Tamo je bila jedna pobuna, poginulo je nešto manje ljudi. Na Križnom putu je vjerojatno bilo zločina, ali ove brojke se napuhavaju i od toga nema ništa - ustvrdio je Mesić. 

Na pitanje da je i u Domovinskom ratu bilo zločina, a da smo mi svejedno bili na pobjedničkoj strani Mesić je rekao kako je svjestan toga, ali da krivnju treba individualizirati.

- Tko to zna tko je u tim jamama. Treba istražiti i krivnju individualizirati, ne optužiti NOB i proglasiti ga komunizmom i zločinom - upozorava Mesić.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko prije dva je tjedna u Saboru rekao da policija i Državno odvjetništvo istražuju komunističke zločine. Istaknuo je da je nedopustivo da u Hrvatskoj ima 900 jama s mnogobrojnim žrtvama, za što nitko nije odgovarao. 

Idi na 24sata

Komentari 346

  • user_60176 12.02.2011.

    Koja slučajnost da su baš pred izbore otkrili nešto za šta se zna godinama. Pa kontroliraju vam umove ,samo toga niste svjesni jer vam ih kontroliraju.hah Umanjivanje Jasenovca,uveličavanje partizanskih zločina.Da niste možda ustaša? Jasenovac-logor ustaša , u kojem je ubijeno previše nedužnih žrtava ,o brojci ne bi jer teško da će ikad točnu brojku znat. Kad nađete partizanski logor onda vi isti možete počet kenjat po njima ,do onda se samo 100 puta gori,jer zločini koje vi nazivate partizanskim koji su počinjeni su počinjeni sa strane pojedinaca pošto su im prije toga većini pobijene cijele obitelji od strane vaših Usraša(ustaša) i još nisu odustajali jer nisu mogli ,znali su što ih čeka .Zato i je točna činjenica koju je iznio Stjepan Mesić da se radilo o ratu poslije rata. Povijest se ne uči samo od knjiga dio nje treba biti i prepričan s obje strane .

  • Feel 11.02.2011.

    Bleiburg je cisti pokolj nad Hrvatima i o tome se nema sta raspravljati. Zalosno je samo sto jedan bivsi glavni predstavnik hrvatskoga naroda nezna razliku izmedu pokolja i zločina i pobune. Mozda bi mu netko trebao malo pojasniti,mozda on nezna uopce sta je bilo jel,iako bi trebao. jad

  • user_46270 11.02.2011.

    Izgleda da nam se Stipe ne sjeća kad je kupio novčanu pomoć od emigracije i pjevao ustaške pjesme i kad je govorio na otvorenju obilaznice oko Iloka.A na Bleiburgu su najvjerojatnije ubijeni marsovci,a ubilo ih je nekoliko ljudi.Prava istina jeste da su tamo ubijeni ustaše i domobrani,a poubijali su ih četnici koji su obukli partizanske uniforme,a dopustili su im Englezi i zato se još ne može dobiti dokumentacija iz tog doba jer bi se saznala prava istina!

Komentiraj...
Vidi sve komentare