To je to što me zanima!

Mesić,Šeks i Kosor zapalili svijeće za žrtve Vukovara

Pod geslom "U Vukovar za istinu i pravdu" danas se obilježava 16. godišnjica stradanja grada koji je postao simbol stradanja u Domovinskom ratu
Vidi originalni članak

Prvi su u zoru u krug vukovarske bolnice stigli članovi Udruge invalida u pratnji studenata i mladih iz Osijeka. "Put istine o Domovinskom ratu" moto je puta koji su prošli u invalidskim kolicima i na štakama. Nakon okupljanja pred Općom bolnicom, sudionici su krenuli do Memorijalnoga groblja gdje su Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Jadranka Kosor položili vijence i zapalili svijeće. Misu zadušnicu u crkvi sv. Filipa i Jakova u 13,30 sati predvodit će biskup đakovački i srijemski, msgr. Marin Srakić. Uzvanici će posjetiti i Memorijalni centar Ovčara, a u sklopu "Svjetlosne rijeke sjećanja" niz Dunav će biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona, u spomen na ubijene, nestale i zatočene čija je sudbina još uvijek nepoznata.
Prema podacima vukovarske bolnice tijekom agresije stradale su 1624 osobe. Bitka za Vukovar započela je 25. kolovoza 1991. godine kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi krenuli u napad, a završila je 18. studenoga, slomom obrane grada. Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika ZNG-a i policije, te dragovoljaca HOS-a. U srpske logore odvedeno je više od sedam tisuća branitelja i civila dok je iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata nalazi se još 487 osoba.

U HIROŠIMI ODRŽANA MISA ZA VUKOVARSKE ŽRTVE
U memorijalnoj katedrali za mir u svijetu u Hirošimi služena je sveta misa zadušnica za vukovarske žrtve koju je predvodio biskup msgr. Misue Joseph Atsumi, a hrvatski veleposlanik Drago Štambuk obratio se vjernicima na japanskom i na hrvatskom jeziku. Na samom početku biskup je vjernicima predočio stradanje Vukovara, a posebno je izdvojio masakr bolesnika iz vukovarske bolnice. Dodao je kako su Hirošima i Nagasaki obnovljeni deset godina nakon pada atomske bombe, dok Vukovar još vida svoje rane. U misnom slavlju sudjelovalo je oko 500 vjernika.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • muskarac 18.11.2007.

    šteta šta se naši političari site Vukovara samo onda kada im trebaju bodovi.... Ljudi ućinite nešto za taj grad a ne samo palit sviće......

  • demian_ekv 18.11.2007.

    a mi zivi u vukovaru nek crknemo dok nam se politicari vec sesnaest godina naspominju mrtvih

Komentiraj...
Vidi sve komentare