To je to što me zanima!

Meso boškarina i samoborska češnjovka dobili su europske oznake izvrsnosti i podrijetla

Ovi novi nazivi dodat će se na popis 1601 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni
Vidi originalni članak

Europska komisija u ponedjeljak je odobrila zaštićenu oznaku izvornosti za meso istarskog goveda – boškarina iz Hrvatske i Slovenije (Istarski poluotok), kao i dvije zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla: za samoborske češnjovke iz Hrvatske i za kozje meso Katsikaki Limnou iz Grčke.

Meso istarskog goveda – boškarina dobiva se od goveda rođenih na području Istarskog poluotoka i tradicionalno uzgajanih. Svijetloružičaste do tamnocrvene boje, ima ugodan miris i karakterističan okus govedine te je prikladno za pripremu raznih mesnih jela.

Samoborska češnjovka dimljena je kobasica za pečenje izrađena od svinjetine, govedine ili teletine uz dodatak svježeg češnjaka i suhog bijelog vina proizvedenog na području Samobora na sjeveru Hrvatske, a kao sastojak se obično koristi u tradicionalnim jelima, navodi se iz Komisije.

Ovi novi nazivi dodat će se na popis 1601 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni. Popis svih zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla možete pronaći u bazi podataka eAmbrosia. Više informacija o sustavima kvalitete potražite na ovoj poveznici, kao i na portalu GIView. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Miške 22.11.2022.

    Boškarin je Talijan

  • Pešekan1 21.11.2022.

    Dobar boškarin .

Komentiraj...
Vidi sve komentare