To je to što me zanima!

Meteorolog Kozarić: U listopadu su srušeni rekordi, velikog zahlađenja nema ni u studenom

Do promjene vremena će doći u petak i subotu. Predviđa se dolazak ciklone, past će obilnija kiša i donijet će hladniji zrak. No, nema velikog zahlađenja ni u mjesecu studenom, kaže Kozarić.
Vidi originalni članak

Meteorolog iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Kozarić kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako je mjesec listopad prema srednjoj mjesečnoj temperaturi u mnogim krajevima bio iznimno topao mjesec, čak je bilo i rekordnih vrijednosti. 

STUDENI BEZ STUDENI Vremenska prognoza za cijeli mjesec: I dalje blaga jesen

Listopad je bio mjesec ekstrema kojekakve vrste, a i studeni je počeo s iznadprosječnim temperaturama. Knin, Pag, Poreč, Rab, Rijeka, Senj, Split, Šibenik, Zadar, Zagreb, na Puntijarki i na Zavižanu oboreni su rekordi srednje mjesečne temperature, piše HRT.

- To su posljedice dugotrajnog djelovanja anticiklone u mnogim danima listopada. U takvoj anticikloni tlak je bio visok, pristizao je topliji zrak sa sjeverozapada po visini i to se onda reflektira i na tlo - istaknuo je Kozarić.

VREMENSKA PROGNOZA FOTO Magla prekrila more kraj Makarske, bablje ljeto traje do petka, a onda velika promjena

Do promjene vremena će doći u petak i subotu. Predviđa se dolazak ciklone, past će obilnija kiša i donijet će hladniji zrak. No, nema velikog zahlađenja ni u mjesecu studenom. Bit će iznad prosječno toplo - kaže meteorolog.

Kozarić je poručio da je oborina bilo manje u listopadu, odnosno pali su i neki rekordi, nikada manje nije bilo oborina u nekim mjestima.

LJETO NA PRODUŽNOJ Uživati dok traje: Na Jadranu danas i do 26 stupnjeva, sunce i u gorju, u unutrašnjosti magla

Najviše temperature u listopadu su na Sljemenu (Puntijarka) 23.7°C, Delnice 26.2 °C, Zavižan 10.0 °C. Na Zavižanu je to srednja mjesečna temperatura i ona se nije bila tako visoka od 1967. godine. Na Sljemenu i Delnicama su to najviše apsolutne maksimalne temperature izmjerene u listopadu od kada postoji mjerenja. Za sami kraj listopada izmjerene su izrazito visoke temperature u Hrvatskoj, primjerice jučer u Kninu i Imotskom.  Osim izrazito visokih temperatura bilježi se izrazito malo padalina. U Šibeniku ih je bilo najmanje u proteklih 55 godina, piše HRT.

VREMENSKA PROGNOZA ZA HRVATSKU Sunčano za vikend, a već idućeg tjedna stiže velika promjena

Idi na 24sata

Komentari 21

  • lilika2023 02.11.2022.

    Nikad toplije zime i hladnijih ljudi 😥

  • likalnik 01.11.2022.

    Popa iz Sikirevaca su muži trebali poslati na “duhovnu obnovu” jednom za vijeke vjekova!!!

  • Elektrasex 01.11.2022.

    za par godina ce cijelu godinu biti ljeto

Komentiraj...
Vidi sve komentare