Obavijesti

News

Komentari 1

Vremenska prognoza za cijeli mjesec: I dalje blaga jesen

Vremenska prognoza za  cijeli mjesec: I dalje blaga jesen

U narednim danima nas čeka poneki iznadprosječno topli dan, a s tim dolazi i južina i osjetna promjena vremena s kojom je u našem najvišem gorju moguć i snijeg

VIDEO

U mnogim hrvatskim krajevima najviša temperatura zraka nikada nije bila tako kasno u godini tako visoka kao prošlih dana. U Kninu u ovotjedni ponedjeljak 29,8 °C. A u Imotskome čak 30,3 °C! Kao da je ljeto, a ne kraj listopada.

Ili primjerice u Splitu - nikada do ove godine svi listopadski dani nisu imali najvišu dnevnu temperaturu zraka višu od 20 °C, čak i od 21 °C, pri čemu čak 20 dana s najnižom dnevnom temperaturom višom od 17 °C!?

I dok će te informacije ostati samo u detaljnijim klimatološkim analizama, u onima češće spominjanim i korištenim ostat će zapisano kako je od ove godine najviša temperatura zraka u listopadu na Puntijarki 23,7 °C, a u Delnicama čak 26,2 °C! I to izmjereno potkraj listopada, piše HRT.

Stiže velika promjena vremena
Stiže velika promjena vremena

Osim tih rekorda, dogodili su se i mnogobrojni na pojedine nadnevke, koji su pridonijeli i iznimno visokoj srednjoj mjesečnoj temperaturi zraka, ponegdje također za listopad i rekordnoj, kao primjerice u KninuParguPoreču, na Puntijarki, u RabuRijeciSenjuSplituŠibenikuZadruZagrebu i na Zavižanu, gdje je novi rekord vrlo vjerojatno 10,0 °C - za čak 1,5 °C viši od dosadašnjeg iz 1967. godine. Ne smije se zaboraviti kako svakodnevna mjerenja na većini spomenutih meteopostaja postoje još od sredine 20. stoljeća!

Listopad mjestimice i rekordno suh

Nakon u mnogim krajevima kišnog pa čak i ekstremno kišnog rujna - u listopadu je diljem Hrvatske zabilježen manjak oborine, ponegdje čak i rekordan, kao primjerice u GoricamaImotskomPločamaPorečuKaštelima Zemuniku, te posebice u Komiži, gdje se tijekom cijelog listopada skupilo svega 2 decilitra kiše po četvornome metru. Još manje u Šibeniku, gdje je ukupna mjesečna količina oborine 0,0 litara - kao i rekordne 1967. godine.

Siječanj - listopad također kao rijetko kada, gdjegod i ekstremno

A osim listopada, razmjerno suho je u većini Hrvatske bilo i u dosadašnjem dijelu godine. Štoviše, u Splitu je, prema mjerenjima na Marjanu, ukupna količina oborine od 1. siječnja do 31. listopada samo 218 mm ili litara po četvornome metru - kao nikada do sada u prvih 10 mjeseci.

Vakula: Negdje nikad nije bilo tako vruće kao što će biti sutra
Vakula: Negdje nikad nije bilo tako vruće kao što će biti sutra

I srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela godine je rekordna u mnogim mjestima, primjerice u Gospiću, gdje podaci postoje još od sredine 19. stoljeća, te u Kninu Rijeci. U Dubrovniku Splitu u istom je razdoblju u znanoj povijesti mjerenja toplije bilo samo 2018., a u Osijeku Zagrebu 2007. godine!

Naravno, ovo je samo preliminarna analiza nekih meteopostaja. Kada klimatolozi DHMZ-a završe detaljnije analize svih postaja vjerojatno će se pojaviti još poneki ekstrem, i to ne samo u temperaturi zraka i količini oborine, nego i u broju sunčanih sati i drugim meteorološkim elementima.

Vakula o nevremenu: Takvo je vrijeme moguće i večeras. Treba biti spreman, bit će toga još
Vakula o nevremenu: Takvo je vrijeme moguće i večeras. Treba biti spreman, bit će toga još



Studeni bez velike studeni
Premda nam u ovom tjednu slijedi promjena vremena, prema trenutačno najvjerojatnijim prognozama za sljedeća 4 tjedna - ni u studenome ne bi trebalo biti velike i dugotrajne hladnoće, a hoće li se pojaviti u najnovijim dugoročnijim prognozama za zimske mjesece - saznat će se uskoro. Do tada je i dalje važeća sezonska prognoza koju je za "Klimatski izazov" Prvog programa Hrvatskog radija pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa