To je to što me zanima!

Meteorolog objasnio po čemu je poseban ovaj toplinski val: 'Bilo je u RH i iznad 40°C ovih dana'

Imamo registrirane i temperature iznad 40 stupnjeva i u Hrvatskoj, samo te postaje nisu baždarene u DHMZ-u pa to nisu službene vrijednosti, kaže meteorolog. Hrvatski rekord je i dalje onaj iz 80-ih, od 42 stupnja.
Vidi originalni članak

Ovaj toplinski val je iza nas. Val koji je krenuo iz Španjolske, Portugala i Britanije lagano se premještao prema istoku i došao do naših krajeva”, kaže meteorolog Bojan Lipovšćak za N1 objašnjavajući da je ciklona ‘vukla’ topao zrak iz same Sahare pa su zapadni krajevi, koji su joj bliže, zabilježili i ozbiljne temperaturne rekorde.

 “Imamo registrirane i temperature iznad 40 stupnjeva i u Hrvatskoj, samo te postaje nisu baždarene u DHMZ-u pa to nisu službene vrijednosti”, kaže. Hrvatski rekord je i dalje onaj iz 80-ih, od 42 stupnja.

PROMO Kako zaštiti zdravlje tijekom ekstremnih vrućina koje su pred nama?

“Ovaj val je zahvatio cijelo područje. Inače imamo one točkaste uzorke. Ako pogledamo toplinsku kartu Balkana, vidjet ćemo kako se taj toplinski val premješta”, govori.

“Idući toplinski val je već na putu”, zaključuje i kaže kako se moramo naviknuti na klimatološko “novo normalno”, a to znači da će temperature biti sve više.

“Mi ćemo doći u toplu klimu i imati povremene prodore osvježenja”, kaže.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Nap7 24.07.2022.

    Cijela europa toplinski val cak i u londonu 40

  • Istiniti 24.07.2022.

    agenda i ništa drugo

  • Smik 24.07.2022.

    Daj bože da bude i po zimi toplinskih valova. Pomolimo se🙏🏿

Komentiraj...
Vidi sve komentare