To je to što me zanima!

Micanje ploče: Jasenovac će biti mjesto posebnog pijeteta?

To bi bila prva faza koja bi se ekspresno rješila zbog pritiska manjinaca. Druga faza je cjelokupno zakonsko rješenje prema ustaškom pozdravu, ali bi naravno išlo i s ostalim totalitarnim simbolima
Vidi originalni članak

Prigodom prvog ovogodišnjeg posjeta Hrvatskoj,  u proljeće, izaslanik State Departmenta  rekao je predstavnicima službenog Zagreba da su simboli fašističkog pokreta iz Drugog svjetskog rata uvredljivi za žrtve i njihove obitelji. Pritom je naveo ustaški pozdrav Za dom spremni. Andrej Plenković u četvrtak je, govoreći o ploči u Jasenovcu, upotrijebio formulaciju koja kao da je izašla iz Yazdgerdijeva ureda. “Tražimo rješenje da se ploča zamijeni nekom čiji sadržaj ne bi vrijeđao žrtve”, rekao je Plenković.  Yazdgerdijev prethodnik Nicholas Dean već se ranije sastao s Kolindom Grabar Kitarović. Predsjednica je nakon njihovog susreta izrekla stav koji u ušima američke diplomacije  također zvuči sasvim prihvatljivo. “Ustaški režim bio je zločinački. Antifašizam je u temeljima hrvatskog ustava”, kazala je predsjednica. 

RTL neslužbeno saznaje kako je plan Vlade  da Jasenovac proglase mjestom posebnog pijeteta na temelju čega bi uklonili s ploče natpis Za dom spremni. To bi bila prva faza koja bi se ekspresno rješila zbog pritiska manjinaca.

Druga faza je cjelokupno zakonsko rješenje prema ustaškom pozdravu, ali bi naravno išlo i s ostalim totalitarnim simbolima tako da bude u paketu. Za ovu drugu fazu će se vjerojatno čekati Vijeće u ožujku iduće godine.

Idi na 24sata

Komentari 196

  • bosko1 02.09.2017.

    komentar je da o ovoj vlasti nemam komentara samo TUŽNO

  • Usora1 02.09.2017.

    mjesto posebnog pijeteta, dapace, ali tek kad dozvolite strucno istrazivanje svih lokacija u i oko jasenovca, evidentirate zrtve i dostojno im grobove obiljezite. povijest napisana nakon 2ww je vrvi laznim konstrikcijama ali i prikrivanju zlocina pocinjenih od strane komunista a u to spada i jasenovac. inicijativa za istrazivanje jasenovca bi podigla puno vecu prasinu od ove plocice, znaju drugovi i zasto.. mjesto posebnog pijeteta i rh zasluzuje vukovar, skabrnja itd. pozdrav sam po sebi (izuzev sto su ga rabile ustase) nije problematican pa me zanima kako ce proci simboli poput petokrake pod kojim su paljeni rh gradovi i sela i ubijani njeni gradjani. kako ce proci pozdravi rabljeni u drugim totalitarnim rezimima.

  • Gvendalina Ruža 01.09.2017.

    He, he, ode tito ostade HOS. Sućut ljevičarima!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare