To je to što me zanima!

MiG 21 pilota Rudolfa Perešina napokon dolazi u Hrvatsku...

Rudolf Perešin poginuo je drugog dana vojne operacije Bljesak. Povrat letjelice kojim je 1991. prebjegao iz JNA tražile su i Srbija i Hrvatska, te je njezina sudbina dugo bila neizvjesna.
Vidi originalni članak

Borbeni avion MiG-21 kojim je junak Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, u utorak, 7. svibnja vraća se u Hrvatsku. Nakon 28 godina, Perešinov avion MiG-21 oznake "26 112" vraća se u Hrvatsku, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu. Avion Rudolfa Perešina iz Austrije će biti transportiran danas u vojarnu "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, priopćili su iz MORH-a.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dolaskom aviona legendarnog hrvatskog pilota nakon 28 godina u Hrvatsku, završena je prva faza procesa povratka Perešinovog aviona, a ovaj događaj rezultat je izvrsnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Austrije, odnosno hrvatske i austrijske Vlade.  

U nedjelju, 12. svibnja Perišinov avion bit će izložen ispred Ministarstva obrane u Zagrebu, a povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici.

Nakon toga, planirano je da će avion biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju. 

Pilot Rudolf Perešin svojim je borbenim avionom MIG-21 prebjegao iz redova JNA 25. listopada 1991. godine. Sletio je u Klagenfurt. Brzo se vratio u Hrvatsku no njegov MIG zaplijenili su predstavnici austrijskih vlasti.

Povrat ove letjelice tražile su i Srbija i Hrvatska, te je njezina sudbina dugo bila neizvjesna. Rudolf Perešin poginuo je drugog dana vojne operacije Bljesak na području Nove Gradiške

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Behemot 08.05.2019.

    Kolekcionarski primjerak, ne ga nipošto prefarbavati!

  • jo2hn8ny 07.05.2019.

    Eto Rudi, nisi uspio doživiti da se tvoj MIG vrati u tvoju Republiku Hrvatsku. Neka ti je vječna slava i hvala.

  • pakikpokik 07.05.2019.

    I to je to... hebeš baracke, F16...sad smo sigurni i opremljeni sljedečih 20 godina...

Komentiraj...
Vidi sve komentare