To je to što me zanima!

Milanović danas ide u Vatikan, evo što će pokloniti papi Franji

Vjeruje se da će razgovarati o dobrim odnosima Hrvatske i Svete Stolice, a uskoro će biti i 30 godina otkako je Sveta Stolica prije svih priznala Hrvatsku
Vidi originalni članak

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je u posjetu Vatikanu i Svetoj Stolici. 

Milanović će se s papom sastati u 10 sati na privatnoj audijenciji, a s njim će biti i njegova supruga Sanja Musić Milanović.

Neslužbeno se doznaje da će predsjednik Milanović papi Franji pokloniti Misal kneza Novaka iz 14. stoljeća. Radi se o rimokatoličkom misalu napisanom na hrvatskom, uglatom glagoljicom i hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom. Napisao ga je Novak Disislavić kao zavjetni dar crkvi u kojoj će biti pokopan. Jedan je od najvažnijih spomenika hrvatskog glagoljaštva. Naime, misal podsjeća na posebnost crkve u Hrvata koja je stoljećima prije Drugog vatikanskog sabora anticipirala da će crkva priznati sve jezike, prenosi N1.

U PONEDJELJAK Milanović ide u posjet Papi

Originalni primjerak Misala kneza Novaka nalazi se u Austrijskoj nacionalnoj knjižnici, a Milanović će papi pokloniti faksimil, odnosno najvjerniju moguću kopiju koja je izrađena od najkvalitetnijeg papira i teleće kože. Jedan takav primjerak vrijedan je i do 20 tisuća kuna.

Predsjednik će se susresti i s državnim tajnikom Svete stolice, kardinalom Pietrom Parolinom kao i tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. 

Vjeruje se da će razgovarati o dobrim odnosima Hrvatske i Svete Stolice, a uskoro će biti i 30 godina otkako je Sveta Stolica prije svih priznala Hrvatsku.

Ovo je drugi posjet predsjednika Milanovića Svetoj stolici. 2012., kao premijer, susreo se s tadašnjim papom Benediktom XVI.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • Rhcpdj 15.11.2021.

    Šta sve neće napraviti da se dodvori desničarima

  • Susjed iz kvarta 15.11.2021.

    Zoki njeguje dobre odnose sa "svetom" stolicom, ja sa redovitom

  • ֹDuffman 15.11.2021.

    Žao mi je svih pedofilskih žrtava u Hrvatskoj koje nikad neće dobiti odštetu od Crkve.

Komentiraj...
Vidi sve komentare