To je to što me zanima!

Opasne kemikalije iz Sirije će transportirati preko Hrvatske?

Hrvatska, kao i sve zemlje Mediterana, sudjeluje u razgovorima o uništenju sirijskog kemijskog oružja, vjerojatno negdje u Atlantiku u organizaciji američke vojske
Vidi originalni članak

Predsjednik Zoran Milanović rekao je tijekom predavanja studentima Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji kako i Hrvatska, kao i sve zemlje Mediterana, sudjeluje u razgovorima o uništenju sirijskog kemijskog oružja, piše Večernji list.

Milanović je objasnio kako se ovih dana donosi odluka o transportu prekursora (kemijskih reaktanata koji sudjeluju u proizvodnji bojnog otrova). Dodao je kako to nisu bojni otrovi, a vozit će se na uništavanje, vjerojatno u Atlantik u organizaciji američke vojske.

- Negdje se moraju pretovariti. Konzultacije su u kojima sudjelujemo u tijeku, ali vidjeli smo što je bilo u Albaniji pa pozivam preventivno na otvorenu raspravu o tome jer javnost mora imati sve informacije - rekao je premijer i dodao kako se radi o projektu niskog rizika i operaciji koja nikoga ne ugrožava, ni sigurnosno ni ekološki. 

Hrvatsku nitko ne tjera na ništa

O temi je razgovarao i s predsjednikom Josipovićem. Objasnio je kako Hrvatska može, ali i ne mora sudjelovati u jednom plemenitom projektu, te da javnost to mora znati. 

-  Trenutačnu korist od toga nemamo, ali mi smo članica UN-a, NATO-a, EU, zemlja koja želi mir u svijetu i trebamo zaključiti postoje li rizici za Hrvatsku i koje su koristi  -  objasnio je Milanović i naglasio kako nas nitko na ništa ne može natjerati, te da takvih pokušaja ni nema. 

Idi na 24sata

Komentari 120

  • sikert 13.12.2013.

    A što baš moraju te kemikalije u jadranu prekrcavati? Zašto to ne naprave u mediteranu ili u međunarodnim vodama u Atlantskom oceanu? Možda se Milanović time želi dodvoriti nekome ne bi li dobili natrag naftna polja u Siriji. Ima tu svakakvih interesa a najgori izbor je da sa mi u sve trpamo. Zašto ne prekrcavaju u Talijanskim ili Francuskim vodama?

  • sceletroy 11.12.2013.

    čemu nešto pretrpavat kad je najlakši put za atlantik kroz gibraltar.

  • parazitolog 11.12.2013.

    Ako Milanović sa svojom obitelji bude fizički prisutan na brodu gdje će se prekrcaj izvršiti , onda može.

Komentiraj...
Vidi sve komentare