To je to što me zanima!

Milanović pisao Stoltenbergu, ali ne spominje hrvatski veto?

Milanović je pojasnio situaciju u BiH i da utječe na nas te ističe kako stabilnost BiH ovisi o jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, kako je to je definirano Daytonom
Vidi originalni članak

Predsjednik Zoran Milanović poslao je pismo Jensu Stoltenbergu, nakon izjava oko mogućeg veta na odluku o pristupanju Finaca i Šveđana NATO savezu dok se ne promijeni izborni zakon u BiH. No, Dnevnik.hr je objavio kako su dobili pismo na uvid, ali da u njemu nema spomena o vetu, već je ton puno pomirljiviji.

PREDSJEDNIK HNS-A I HDZ-A U BIH Čović: 'Katastrofalna bi greška bila da se HNS BiH opredijeli između Milanovića i Plenkovića'

Piše da je Hrvatska uvijek dijelila zajedničku zabrinutost zbog ranjivosti istočnog krila NATO-a, te aktivno sudjeluje u misijama, poput one u Afganistanu, ali i da očekuje  od "saveznika da čuje i našu zabrinutost i kad god je to moguće, da nas podrži u tome".

Milanović je pojasnio situaciju u BiH i da utječe na nas te ističe kako stabilnost BiH ovisi o jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, kako je to je definirano u Daytonskom/Pariškom sporazumu. 

'IZRAZITI ISLAMOFOB' Tko je švedski desničar koji je prijetio Milanoviću? Želi graditi veliki zid na granici EU i Turske

- Hrvatskoj, koja dijeli preko 1000 kilometara granice s BiH u vitalnom je interesu da ima stabilnog susjeda, a da pogoršanje situacije tamo, ugrožava i našu sigurnost - navodi se.

Dodaje da smo bili razočarani što nisu uspjeli dogovori oko izmjena izbornog zakona i da su izbori raspisani po diskriminatornim i protuustavnim pravilima. Smatra da većina državnika nije svjesna izborne nejednakosti u BiH, što može imati ozbiljne posljedice i sigurnosnu krizu, koincidira li sa ostalim političkim tenzijama. 

KREŠO BELJAK: 'Sigurnosno gledano, puno je eksplozivnije područje bivše Jugoslavije nego Skandinavije'


- Dok razmatramo aplikaciju Finske i Švedske, tražim da ozbiljnije uzmete u obzir našu zabrinutost zbog nepostojanja izborne reforme u BiH. Nije prekasno da se preveniraju još jedni izbori koji krše prava Hrvata i da se prevenira daljnja destabilizacija zemlje - napisao je predsjednik koji traži da Stoltenberg pismo i podijeli s ostalim šefovima država.

Idi na 24sata

Komentari 52

  • eva60 22.05.2022.

    Ma najbolje da ostane sve pod tepihom, ionako je većina otišla

  • 21.05.2022.

    To sa BIH je mogao sve to pokrenuti na početku mandata. Ono bahaćenje sa vetom Finskoj je totalno neprimjereno i besmisleno.

  • Smoke_on_the_Water 21.05.2022.

    Ukaki nam se naš vrhovni komandant. Gdje je veto, ucjena, borba do zadnje kapi krvi? Ispade - dok je na Pantovčaku i jedna bijela crta biti će i junaka. Junak nam se pokloni "nevažnom ćinovniku". Prijetio ispraznim i prostačkim frazetinama, balegao i sve po pojeo ovim pismom. Kakav bi tek pokoran bio pred glavnim facama?

Komentiraj...
Vidi sve komentare