To je to što me zanima!

Milanović s izaslanstvom otočne Lige protiv raka: 'Nemamo liste čekanja za potrebne preglede'

Predstavnici Lige rekli su predsjedniku Milanoviću kako su Udrugu osnovali jer su se otočani teško odlučivali na preglede i nerijetko završavali u bolnici kada su tumori već uznapredovali
Vidi originalni članak

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović primio je u ponedjeljak izaslanstvo Lige protiv raka Korčula - Pelješac - Lastovo - Mljet, koje se pohvalilo da na tim otocima nema listi čekanja.

Liga protiv raka Korčula - Pelješac - Lastovo - Mljet osnovana je 2002. zbog potrebe otočana za preventivnim pregledima u borbi protiv tumora, a ove godine proslavlja 20. obljetnicu, što je bio i razlog primanja u Uredu predsjednika Republike, i to u listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke.

Predstavnici Lige rekli su predsjedniku Milanoviću kako su Udrugu osnovali jer su se otočani teško odlučivali na preglede i nerijetko završavali u bolnici kada su tumori već uznapredovali.

'BOCNUO' I MILANOVIĆA Gordan Jandroković: Zabrana ruske nafte kroz JANAF je protiv Moskve, ne protiv Beograda

Zahvaljujući djelovanju Lige, u proteklih 20 godina otočanima je omogućeno više od 31.000 specijalističkih pregleda.

Svake godine u organizaciji Lige protiv raka Korčula - Pelješac - Lastovo - Mljet na tim se otocima napravi oko dvije tisuće preventivnih pregleda, zbog čega na tom području nema liste čekanja.

Istaknuli su, također, kako za te preglede nisu potrebne tzv. crvene uputnice jer sve troškove snosi Liga, a liječnici su plaćeni po ugovoru o djelu. Time se otočanima omogućuju pregledi na kućnom pragu, bez dugotrajne vožnje do bolnica, rečeno je na sastanku.

UPOZORENJE ZBOG BAČIĆA Milanović pisao Plenkoviću: 'Banožić krši zakon, politizira vojsku i u sukobu je interesa'

Prema riječima predsjednika Lige Nike Violića, Liga protiv raka Korčula - Pelješac - Lastovo - Mljet najljepša je stvar, uz Pelješki most, koja se dogodila tim otocima jer je mostom ljubavi, empatije i osobnog žrtvovanja spojila ljude kojima treba pomoć.

Predstavnici Lige podsjetili su kako čak 90 posto novca potrebnog za rad osiguravaju sami kroz razne prodajne akcije i sudjelovanje na turističkim i sličnim događajima, a samo im 10 posto potreba osiguravaju jedinice lokalne samouprave.

Zahvaljujući angažmanu Lige, rečeno je, kupljena je medicinska oprema vrijedna više od pet milijuna kuna, a na području Dubrovačko-neretvanske županije osigurana su čak četiri mamografa.

Predsjednik Milanović podupro je djelovanje Lige te je njezinim članicama i članovima – kojih je više od pet tisuća – zahvalio na svemu što su učinili i što i dalje čine.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare