To je to što me zanima!

Miljenić: Vlada ide u pravom smjeru, na godinu će biti bolje

Ministar pravosuđa siguran je da Vlada i de u dobrom smjeru i da će zemlja biti uređenija. Najvljuje objavu registra pedofila 2013. i ubrzanje sudskih procesa
Vidi originalni članak

24express: Što nas očekuje na jesen?

Pripremamo paralelno nekoliko stvari. Najprije, tu su obveze u okviru monitoringa, dostavljamo podatke Europskoj komisiji, radimo na izvještajima... Osim toga, radimo na nacrtu izmjena Kaznenog zakona, Ovršni zakon prošao je prvo čitanje u Hrvatskom saboru, pa unosimo promjene i dopune, izmjene Zakona o zemljišnim knjigama skoro će ići u raspravu, rade se pripreme za promjenu Stečajnog zakona, te izmjene Zakona o sudovima. Također tu je i Akcijski plan suzbijanja korupcije, a ono što bismo htjeli što prije završiti je Zakon o lobiranju. To je područje koje se mora zakonski urediti, te sve koji se bave lobiranjem staviti u jedan registar tako da se točno zna tko za koga radi.

24express: Spomenuli ste i promjenu zakona o ilegalnim kockarnicama?

Organiziranje ilegalnih igara na sreću sada je samo prekršaj. No uočili smo da je to veliki problem, djeca se navlače na to, a kocka za sobom povlači lihvarstvo, utjerivanje dugova i druge loše stvari. Zato ćemo mijenjati Kazneni zakon te će uskoro moći biti izrečena kazna zatvora za sve ilegalne kockarnice.

24express: Radi li se na ubrzanju sudskih procesa?

Apsolutno, to je jedan od prioriteta. Unapređenjem tehnologija građani bi trebali dobiti i priliku da u svako doba mogu saznati što se s njihovim predmetom na sudu događa. I sada imaju mogućnost otići na sud i vidjeti što se događa s predmetom, ali unapređenjem tehnologije moći će to provjeriti i od kuće. Međutim, to su projekti za čije je ostvarenje potrebno i vrijeme i novac.

24express: Što je s najavljivanim registrom pedofila?

Ti podaci postoje i sada, a mi ćemo ih početkom iduće godine, nakon donošenja zakona, razvrstati. Radi se o registru osoba koje su pravomoćno osuđene zbog počinjenja seksualnog kaznenog djela na štetu djece. Registar će donijeti pojačanu zaštitu djece osobito u onim okruženjima gdje ona moraju biti najzaštićenija kao što su vrtići, škole... Te institucije će pri zapošljavanju od kandidata tražiti potvrdu da nisu u tom registru. Resorna ministarstva odlučit će koji su to poslovi za koje je potrebna takva potvrda. Činjenica je da se onda takve osobe i neće javljati na natječaje i djeca će biti sigurnija. Takav registar imaju i druge zemlje, a mi smo ga proširili i na osobe koje se bave trgovinom djece.

>> Cijeli intervju možete pročitati u 24sataExpressu


Idi na 24sata

Komentari 27

  • ivett64 02.09.2012.

    Ili ja ništa nisam naučila, ili me vrijeme totalka pregazilo. Cijenjeni ministar mi je 2010 sjeo na zaštićena primanja(alimentacija) ovrhom!!!! Kakvo još čudo, ili čuda mogu očekivati od ubrzanja rada sudova. Kako su dosada radili, očito na guranje!!!

  • Stara_1 01.09.2012.

    samo si mi jos ti falio sa svojim prosvjetljenjem..! -lazes ko i svi

  • Capafiori 01.09.2012.

    Kad Ministar pravosuđa "izađe" u javnost sa ovakvom pričom, bojim se da nam nisu uzdrmani temelji, nego je upitno i naše postojanje, jer, umjesto da se bavi provedbom Zakona, uređivanjem sudova, ubrzavanjem i konkretnim rješavanjem sudskih postupaka, preuzeo je ulogu vidovnjaka u staklenoj kugli umjesto libri (knjige) u rukama, a ja takvim tješiteljima ne daa ne vjerujem nego ih se sve više bojim. Da li ovo dolazi vrijeme kad ćemo morati "ušutjeti" i na portalima???? Vjerujem da da.

Komentiraj...
Vidi sve komentare