Obavijesti

News

Komentari 27

Miljenić: Vlada ide u pravom smjeru, na godinu će biti bolje

Ministar pravosuđa siguran je da Vlada i de u dobrom smjeru i da će zemlja biti uređenija. Najvljuje objavu registra pedofila 2013. i ubrzanje sudskih procesa

VIDEO

24express: Što nas očekuje na jesen?

Pripremamo paralelno nekoliko stvari. Najprije, tu su obveze u okviru monitoringa, dostavljamo podatke Europskoj komisiji, radimo na izvještajima... Osim toga, radimo na nacrtu izmjena Kaznenog zakona, Ovršni zakon prošao je prvo čitanje u Hrvatskom saboru, pa unosimo promjene i dopune, izmjene Zakona o zemljišnim knjigama skoro će ići u raspravu, rade se pripreme za promjenu Stečajnog zakona, te izmjene Zakona o sudovima. Također tu je i Akcijski plan suzbijanja korupcije, a ono što bismo htjeli što prije završiti je Zakon o lobiranju. To je područje koje se mora zakonski urediti, te sve koji se bave lobiranjem staviti u jedan registar tako da se točno zna tko za koga radi.

24express: Spomenuli ste i promjenu zakona o ilegalnim kockarnicama?

Organiziranje ilegalnih igara na sreću sada je samo prekršaj. No uočili smo da je to veliki problem, djeca se navlače na to, a kocka za sobom povlači lihvarstvo, utjerivanje dugova i druge loše stvari. Zato ćemo mijenjati Kazneni zakon te će uskoro moći biti izrečena kazna zatvora za sve ilegalne kockarnice.

24express: Radi li se na ubrzanju sudskih procesa?

Apsolutno, to je jedan od prioriteta. Unapređenjem tehnologija građani bi trebali dobiti i priliku da u svako doba mogu saznati što se s njihovim predmetom na sudu događa. I sada imaju mogućnost otići na sud i vidjeti što se događa s predmetom, ali unapređenjem tehnologije moći će to provjeriti i od kuće. Međutim, to su projekti za čije je ostvarenje potrebno i vrijeme i novac.

24express: Što je s najavljivanim registrom pedofila?

Ti podaci postoje i sada, a mi ćemo ih početkom iduće godine, nakon donošenja zakona, razvrstati. Radi se o registru osoba koje su pravomoćno osuđene zbog počinjenja seksualnog kaznenog djela na štetu djece. Registar će donijeti pojačanu zaštitu djece osobito u onim okruženjima gdje ona moraju biti najzaštićenija kao što su vrtići, škole... Te institucije će pri zapošljavanju od kandidata tražiti potvrdu da nisu u tom registru. Resorna ministarstva odlučit će koji su to poslovi za koje je potrebna takva potvrda. Činjenica je da se onda takve osobe i neće javljati na natječaje i djeca će biti sigurnija. Takav registar imaju i druge zemlje, a mi smo ga proširili i na osobe koje se bave trgovinom djece.

>> Cijeli intervju možete pročitati u 24sataExpressu


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...