To je to što me zanima!

Mimohod pobjednika 'Barutana 91' u Bjelovaru: Preko 1000 građana okupilo se u koloni

Slobodu je životima platilo 17 bjelovarskih vojnika i civila, a najviše je žrtava bilo zbog sulude odluke majora JNA Milana Tepića o dizanju u zrak vojnog skladišta Barutana, gdje je bilo čak 1799 tona eksploziva
Vidi originalni članak

Bjelovarski branitelji, aktivni i umirovljeni pripadnici Hrvatske vojske i policije i brojni građani i ove godine Mimohodom pobjednika "Barutana 91" odali su počast poginulim bjelovarskim braniteljima, posebice onima koji su stradali pri osvajanju vojnog skladišta Barutana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Mimohod pobjednika prije 14 godina odlukom Gradskog vijeća proglašen je manifestacijom od posebnog značaja za Bjelovar, a održava se povodom Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja 29. rujna u sjećanje na dan kada je 1991. godine Bjelovar oslobođen od JNA.

Slobodu je životima platilo 17 bjelovarskih vojnika i civila, a najviše je žrtava bilo zbog sulude odluke majora JNA Milana Tepića o dizanju u zrak vojnog skladišta Barutana, gdje je bilo čak 1799 tona eksploziva. Skladište je eksplodiralo u 10 sati i 43 minute, a živote je izgubilo 11 bjelovarskih branitelja.

SPLIT: UMRO JE ZABORAVLJEN Mučne riječi: Branitelj je umirao zarobljen u stanu i napisao na zidu 'Ako sam krepa, nazovi...'

Obilježavanje Dana bjelovarskih branitelja počelo je polaganjem vijenaca za civilne žrtve, a nastavljeno je u obližnjem parku gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće pokraj spomenika poginulim braniteljima.

Nakon kratkog govora, kolona od više od tisuću sudionika krenula je prema pet kilometara udaljenom Spomen-području Barutana, gdje će biti održana komemoracija i koncelebrirana misa koju predvodi bjelovarsko-bilogorski biskup Vjekoslav Huzjak.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • lolita 29 29.09.2023.

    slobodu?? nisam znala da su ljudi u jugi bili robovi?? dali su zivote ne za slobodu( to smo svi imali) nego da bi hdz ovci i ostali domoljubi mogli mirno krasti i rasprodavati sve ono sto je narod svojim radom stvorio!

  • Jopazg 29.09.2023.

    Vjecna hvala i slava nasim vitezovima,koji su dali zivot za domovinu!🇭🇷❤️

Komentiraj...
Vidi sve komentare