To je to što me zanima!

Ministar Arsen Bauk tjera 1417 službenika u raniju mirovinu

Zaposleni drugdje imaju pravo odlučiti hoće li raditi do 65. godine ako imaju uvjete za prijevremenu mirovinu, a državni službenici nemaju, požalili su se sindikati
Vidi originalni članak

Sindikat državnih službenika optužuje Vladu da novim zakonima pokušava službenicima uskratiti pravo da sami biraju kada će ići u mirovinu.

- Zaposlenik ima pravo birati hoće li iskoristiti mogućnosti iz Zakona o mirovinskom osiguranju i otići u mirovinu sa 60 ili 65 godina koje se postavljaju kao prepreka, odnosno uvjet za ostanak u službi - tvrdi Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Zaposleni drugdje imaju pravo odlučiti hoće li raditi do 65. godine ako imaju uvjete za prijevremenu mirovinu, a državni službenici nemaju, požalili su se sindikati.

Umjesto spolne, sada je na redu diskriminacija usmjerena protiv svih državnih službenika, uvjereni su u Sindikatu. Od pučke pravobraniteljice tražit će očitovanje o trećem prijedlogu Zakona o državnim službenicima.

Ako Sabor usvoji ovaj prijedlog, zakinuti će biti svi državni namještenici u odnosu na zaposlene u javnoj službi, lokalnoj upravi i samoupravi te u privatnom sektoru, uvjereni su sindikati. Najviše im smeta odredba o prestanku državne službe za sve zaposlene koji imaju uvjete za starosnu ili prijevremenu mirovinu.

Napominju kako bi država na prijevremenom umirovljenju 1417 službenika, koji će uskoro ostvariti uvjete za prijevremenu mirovinu, uštedjeti oko 25 milijuna kuna. Nadležni ministar uprave Arsen Bauk kaže da su sindikati u pravu, ali samo ako se gleda isključivo ovaj prijedlog zakona.

- Međutim, oni ne znaju da će usporedno s njim u proceduru ići i drugi zakoni kojima će se prava i obveze državnih službenika uskladiti sa zaposlenima u javnoj službi - rekao je ministar Bauk.

Tvrdi kako će se ista odredba o umirovljenju odnositi na državne i javne službenike, a niti jedan zakon ne ide odmah u proceduru.

- Ako i tada budu smatrali da su zakinuti, nemam ništa protiv toga da se pravobraniteljica očituje. Što se tiče tvrdnje da su službenici diskriminirani u odnosu na privatni sektor, neka o tome prosude građani - rekao je ministar Bauk.

Idi na 24sata

Komentari 46

  • francetić 28.01.2014.

    Kažu "koji će"ostvariti pravo na prijevremenu mirovin.Ašto s onima koji su već prije desetak ili petnaestak godina ostvarili to pravo(recimo rukovodeći kadrovi u MUP-u ili HV-i)pa se još grčevito drže svojih pozicija,a već odavno su trebali biti u mirovini.

  • Leones_1 28.01.2014.

    Prema nedavno iznesenim podacima u državnim i javnim službama imamo 20 tisuća službenika koji imaju uvjete za punu starosnu mirovinu, ali još nisu navršili 65 godina. Kad bi se svi oni umirovili, moglo bi se zaposlit 10 tisuća mladih i obrazovanih kadrova, dakle smanjio bi se broj službenika i još bi država uštedjela desetine milijuna kuna. Al "problem" je što nitko sa prosječne hrvatske plaće ne želi pasti na prosječnu hrvatsku mirovinu što je opet naravno razumljivo i ljudi koriste mogućnost rada do zadnjeg dana.

  • Dak1807 27.01.2014.

    Baš jesi Bauk !

Komentiraj...
Vidi sve komentare