To je to što me zanima!

Ministar Banožić na sastanku europskih ministara obrane govorio je o obrani u - svemiru

Nakon sjednice, ministri obrane i ministri vanjskih poslova EU su otišli na zajednički radni ručak, a pridružio im se i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman
Vidi originalni članak

Ministar obrane Mario Banožić na neformalnom sastanku ministara obrane EU u Brestu govorio je o obrani u - svemiru.

Tema prvog dana sastanka koje je organiziralo francusko predstavništvo Vijećem EU, u srijedu 12. siječnja, bila je djelovanje državnih i nedržavnih aktera u područjima provedbe EU misija i operacija, priopćio je MORH.

SASTANAK MINISTARA Banožić za zajednički pristup EU-a, NATO-a i UN-a u cilju stabilnosti država partnera

Banožić je u svom obraćanju istaknuo kako razne skupine svojim sve agresivnijim djelovanjem nastoje umanjiti napore Europske unije usmjerene na jačanje stabilnosti našeg susjedstva. 

Na drugoj sjednici održanoj u četvrtak, 13. siječnja, razgovarali su o očuvanju strateških interesa EU-a u osporenim domenama s fokusom na svemir.

POZAMAŠAN AKADEMSKI OPUS Banožić predaje na vojnim studijima, ali ne na engleskom

Banožić je naveo kako je zbog rastućeg broja neprijateljskih aktivnosti u toj domeni potrebno osmisliti sveobuhvatan pristup kako bi se osigurali ekonomski i strateški interesi te stabilno i održivo korištenje resursa. Istaknuo je kako buduća EU strategija za svemir u području obrane i sigurnosti mora doprinijeti jačanju zajedničkog razumijevanja i političke svjesnosti o povezanosti svemira i obrane, što će doprinijeti i mogućnosti identifikacije prijetnji.

- Korištenje EU obrambenih inicijativa poput PESCO-a, CARD-a i EDF-a može doprinijeti daljnjoj sinergiji između civilnih i obrambenih industrija. EU u navedenom području mora nastaviti razvijati međunarodni pravni okvir što je još jedno od područja suradnje s partnerskim organizacijama NATO-om i UN-om - kazao je ministar.

'MORH IMA SVOJE PROPISE' Ministar Banožić: Hoću li se konzultirati s Milanovićem? Imam ja predsjednika Vlade

Uz ministre obrane EU sudjelovali su glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, podtajnik UN-a za mirovne operacije Jean-Pierre Lacroix i predsjednica pododbora Europskog parlamenta za sigurnost i obranu (SEDE) Nathalie Loiseau.

Nakon sjednice, ministri obrane i ministri vanjskih poslova EU su otišli na zajednički radni ručak, a pridružio im se i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Tamo su razgovarali o revidiranom nacrtu Strateškog kompasa, dokumenta na kojem EU i države članice rade više od godinu dana, a čije se usvajanje očekuje u ožujku ove godine

Raspravljali su o ključnim političkim pitanjima koja će biti smjernica našim naporima na području sigurnosti i obrane za idućih 5 do 10 godina.

MORH: Banožić u Poljskoj zahvalio hrvatskim vojnicima na angažmanu u misiji NATO-a

Banožić je tada ukazao na važnost brzog usvajanja treće po redu Deklaracije o EU-NATO suradnji. NATO je temelj kolektivne obrane u Europi te bi sukladno tome Strateški kompas trebao reflektirati nužnost komplementarnosti i sinergije obiju organizacija.

Pohvalili su i prijedlog razmatranja češće revizije Analize prijetnji EU što će doprinijeti uspostavi zajedničkog razumijevanja o izazovima s kojima se EU suočava.

Zaključno je naglasio da je potrebno bolje povezivanje EU obrambenih inicijativa i nacionalnih procesa obrambenog planiranja.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • i.hun 15.01.2022.

    S obzirom da kao i HDZ živi u bajkama i nikako da se spusti na zemlju može pričati o zvijezdama.

  • madaj8 15.01.2022.

    m

  • Monoma 14.01.2022.

    Hahaha,očemo još plačati i obranu od svemirica,treba jedan ministar i za to.

Komentiraj...
Vidi sve komentare