To je to što me zanima!

Ministar R. Ostojić na pitanje o homoseksualcima: Gay is O.K.

Ministar zdravlja rekao je u utorak i kako je usuglašen stav da žena ima pravo na medicinski potpomognutu oplodnju bez obzira na bračni ili partnerski status
Vidi originalni članak

Ministar zdravlja Rajko Ostojić se u srijedu nadovezao na izjavu ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, koja je kazala kako nema prijepora koalicijskih partnera oko zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji te da je usuglašen stav da žena ima pravo na medicinski potpomognutu oplodnju bez obzira na bračni ili partnerski status. Potvrdio je kako je to njihov zajednički stav i naglasio kako su SDP i HNS partneri, sa sličnim ili čak negdje istim svjetonazorom te ustvrdio da je cilj i obveza Ministarstva omogućiti svim ženama i svim parovima da napokon dobiju dijete i da im to bude omogućeno u Hrvatskoj, bez odlazaka u inozemstvo, objavila je Vlada. 

Na pitanje hoće li homoseksualnim parovima biti omogućena medicinski potpomognuta oplodnja, ministar Ostojić odgovorio je da je to kompleksno pitanje, a s obzirom da se desetljećima mijenjala definicija homoseksualizma, koja je ranije bila smatrana kao bolest, to je i odgovor na postavljeno pitanje. Dakle, što će biti za deset godina, dogodit će se civilizacijski pomak, te odgovor na pitanje zaključio rečenicom na engleskom jeziku: „Gay is O.K.“ 

Ostojić je rekao i kako smo napokon dobili Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji sukladan najboljoj europskoj praksi. 

- Ponosan sam na cijelo povjerenstvo i na ono što smo napravili u posljednjih 90 dana započevši na neki način javnu raspravu te zatraživši mišljenja ostalih ministarstava. Uspjeli smo zadovoljiti sva načela iz predizbornog obećanja – kazao je Ostojić te dodao nekoliko riječi o načelima:

- Dakle, načelo optimalnog liječenja – dozvoljeno je zamrzavanje embrija što je znatno učinkovitije od dosadašnjih metoda. Drugo je načelo izbora – svi oni koji ne žele metodu zamrzavanja embrija imaju ostale uspješne metode. Načelo zdravlja žene i djece – hormonska terapija je najnovija i izaziva najmanje nuspojava. Peto je načelo pravednosti – do sada su svi parovi ili žene morali ići na pravna i psihološka savjetovanja. Bili su diskriminirani. To im je bila obveza. A to je sada ukinuto. Što se tiče načela dostupnosti – napokon neće trebati ići u inozemstvo. I naposljetku načelo suradnje s nevladinim udrugama – u povjerenstvu će biti članovi tih udruga.

- Moja je obveza da se taj zakon počne primjenjivati u svibnju. I zato smo tražili mišljenja sa svih strana. Ja nisam egotriper, ne mislim da sve znam. Zato su i članovi udruga pacijenata stavljeni u novo povjerenstvo. Oni najbolje znaju kakva su ponižavanja prošli i kakve tegobe imaju – zaključio je ministar.


Idi na 24sata

Komentari 126

  • tajnamoja 29.03.2012.

    Ja ovim političarima uopće ne vjerujem. mislim da su samo politički korektni, a da se sami groze pomisli da bi homići počeli imati djecu i obitelji. A garantiram da to već postoji, ne možeš spriječiti čovjeka da ima dijete s prijateljicom, ili ženu da ima dijete s bilo kim, a da su pritom gey. Političari su strašno lažljive i prevrtljive biljke, ne volim ih.

  • user_62874 29.03.2012.

    Nemam ništa protiv njih, ali njihove parade me užasavaju jer ako to već i jesi daj onda šuti........ svi koji su u braku isto mogu paradirati ...da pokažemo kako i to izgleda....pa vjerojatno bi bio ljepši prizor vidjeti obitelj na okupu .....možda jesam konzerva al pitam se kamo vodi sve ovo....

  • dahhmal 29.03.2012.

    Kaj je to neki boom pederčina u svijetu stalno moramo slušati o njima ,jaki su u mediju. Ak već postoje nek budu u svojim klubovima nek se druže zakaj moraju nas gnjaviti sa tim paradama i stalnim pritiskom na tv ili novinama gdje mi normalni ljudi ispadamo negativci.Do sad nisam toliko obračao pažnju na njih ali nakon svega toga mi polagano dižu tlak i nisam baš tak pun razumijevanja kao nekad. Lijepo bi bilo da malo stanu na loptu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare