To je to što me zanima!

Ministarstvo: 'Do sada je bilo 22 slučajeva svinjske kuge u RH'

Danas je otklonjena sumnja na pojavu afričke svinjske kuge na dva gospodarstva, dok je zabilježen prvi slučaj pojave bolesti kod divlje svinje na području Gunje, priopćilo je ministarstvo
Vidi originalni članak

Od prvog slučaja afričke svinjske kuge na području Hrvatske ova bolest je potvrđena na ukupno 22 gospodarstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Danas je otklonjena sumnja na pojavu afričke svinjske kuge na dva gospodarstva, dok je zabilježen prvi slučaj pojave bolesti kod divlje svinje na području Gunje. Pristupilo se i dodatnim mjerama sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze. Naime, postavljeni su punktovi s policijskim nadzorom na 8 točki na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa na području općina koje se nalaze u zoni zaštite - priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI Ministarstvo poljoprivrede: 'Analizom smo utvrdili 8 novih slučajeva afričke svinjske kuge'

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, pri čemu je 568 gospodarstava već zaprimilo sredstva za dezinfekciju i opremu za izradu dezinfekcijskih barijera.

- Jučer je u postupak elektronskog savjetovanja upućen i Nacrt prijedloga Pravilnika o oznakama zdravstvene ispravnosti, identifikacijskim oznakama i posebnim oznakama hrane životinjskog podrijetla te utvrđivanju popisa objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge kojim se propisuje oblik i sadržaj oznaka zdravstvene ispravnosti i identifikacijskih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla u svrhu stavljanja na tržište, oblik i sadržaj posebnih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla te postupak određivanja objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge - dodalo je ministarstvo.

Trenutno je na  snazi Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uz prateće Rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • tico123 05.07.2023.

    bit če još i više al me samo zanima koja je sad kuga ili gripa na  redu da se bogati  još više obogate

Komentiraj...
Vidi sve komentare