To je to što me zanima!

Ministarstvo financija: Dodatni nadzor FATF-a ne znači da smo rizična zemlja za pranje novca

Ministarstvo naglašava kako je FATF identificirao Hrvatsku kao državu koja aktivno surađuje na rješavanju strateških nedostataka u svojem sustavu za sprječavanje pranja novca, financiranja terorizma i proliferacije
Vidi originalni članak

Ministarstvo financija poručilo je u subotu kako dodatni nadzor organizacije FATF-a ne znači da je Hrvatska visokorizična zemlja za pranje novca ili financiranja terorizma jer će nadležna tijela ispuniti sve planirane mjere kako bi se nastavio proces jačanja mehanizama sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

STRATEŠKE TUŽBE Ministarstvo kulture: Hrvatska jedna od prvih u Europi s mjerama protiv SLAPP tužbi

Ministarstvo je reagiralo na medijske napise o ocjenama FATF-a (Globalne organizacije za praćenje usklađenosti s međunarodnim standardima na području sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma) o Hrvatskoj.  Stavljanje pod dodatni nadzor, tzv. sivu listu, ne znači da je Hrvatska postala visokorizična zemlja, već se Hrvatska obvezuje time FATF-u da će aktivno surađivati i brzo provesti pojedine mjere unutar dogovorenih vremenskih okvira, naglašava Ministarstvo i dodaje kako su očekivanja za Hrvatsku bila pozitivna jer je na plenarnoj sjednici konstatiran napredak u brojnim područjima.

Ministarstvo podsjeća kako je na nedavnoj plenarnoj sjednici FATF-a u Parizu prihvaćen Akcijski plan o preostalim mjerama koje Hrvatska treba ispuniti na području daljnjeg jačanja sustava sprječavanja pranja novca.

'NEPOTREBNO GUBIMO ŽIVOTE' Ministarstvo upozorava: Štitite se od jakog sunca, četvrti smo u EU po smrtnosti od melanoma

Naglašava kako je FATF objavio izjavu kojom je identificirao Hrvatsku kao državu koja aktivno surađuje na rješavanju strateških nedostataka u svojem sustavu za sprječavanje pranja novca, financiranja terorizma i proliferacije. Napominje i kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dovršava prijedlog Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja, koji će se uskoro naći  na sjednici Vlade i biti upućen u daljnju proceduru. 

Ministarstvo navodi kako su preostale mjere koje će Hrvatska ispuniti u sljedećih 15 mjeseci: dovršetak Nacionalne procjene rizika od pranja novca i financiranja terorizma, povećanje broja zaposlenika u Uredu za sprječavanje pranja novca, nastavak poboljšavanje kaznenog progona pranja novca i primjene mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom, sustavno otkrivanje i istraživanje financiranja terorizma, uspostava učinkovitog sustava za provedbu međunarodnih mjera ograničavanja, te aktivnosti na području sprječavanje zlouporabe neprofitnih organizacija za financiranje terorizma.

NE PRIHVAĆAJU ZAHTJEV Ministarstvo pravosuđa: 'Ugrađivanje novih dodataka bi generiralo nove nepravde'

Hrvatska se, ističe, pred FATF-om obvezala na najvišoj političkoj razini na nastavak unaprjeđivanja sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u čemu ima punu potporu Europske komisije, MONEYVAL -a i FATF-a.  

- Hrvatska je u posljednjih 15 mjeseci uspješno ispunila 2/3 mjera, odnosno 44 od ukupno 61 mjere, proizašlih iz izvješća Odbora Vijeća Europe MONEYVAL-a- napominje Ministarstvo.  

Dodaje kako glede tog pitanja postoji visoka politička potpora jačanju sustava; nadzorne i preventivne aktivnosti; financijsko-obavještajna analitika; kazneni progon pranja novca i financiranja terorizma; osiguranje oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom i sprječavanje zloupotrebe pravnih osoba za pranje novca i financiranje terorizma.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • liliZG2.0 24.06.2023.

    došli vidjeti gdje nam cure eu novci

  • kormilar 24.06.2023.

    Mislim da je svakome više jasno da s ovima koji su danas na vlasti Hrvatska nema svijetlu budućnost! Oni su tu samo da se obogate, a sve ostalo je u funkciji tog cilja! To je konačno shvatila i EU i zato šalju FATF nadzor!

Komentiraj...
Vidi sve komentare